Kan ik mijn migraine verminderen met een ketogeen dieet?

Ketogeen dieet voor migraine

Een ketogeen dieet kan het aantal migraineaanvallen met 75% verminderen. Dat bleek uit een wetenschappelijk onderzoek. In tegenstelling van wat vaak wordt beweert, heeft voeding wel degelijk een grote invloed op het voorkomen van aanvallen. Ongeveer hetzelfde is ook het geval voor het voorkomen van aanvallen van epilepsie.

Bron: “Kokavec, A ‘Dietary therapy could be an important factor in the prevention of headache symptoms in migraine (without aura): a case study’, Food and Public Health 2014; 4: 15-22.”

Suiker blijkt bij meerdere hoofdpijnsoorten een mogelijke oorzaak te zijn (zie bronnen).

Ook als je af wilt vallen of een goed dieet zoekt voor bij diabetes is het ketogeen dieet uitmuntend.  Dat komt onder andere omdat je de suikerstofwisseling bijna reduceert tot nul, zodat de vetberbranding de eerste bron van energie wordt. Dit veroorzaakt een versnelde verbranding van vet.

Insuline werkt normaal gesproken de vetverbranding (gedeeltelijk) tegen. Maar een van de voordelen van het ketogeen dieet is een laag en constant bloedsuiker en een laag insuline gehalte.

De glycemische index zegt iets over hoe snel koolhydraten worden omgezet en opgenomen in het bloed. De doelstelling is om een stabiele bloedsuikerspiegel te verkrijgen door de inname van suikers, witte rijst, witbrood en aardappelen aanzienlijk te verminderen.

Het ketogene dieet

Het ketogene dieet is een zeer ouderwets dieet van duizenden jaren oud. Nog voor de tijd dat er sprake was van landbouw. Men at alles wat voor handen was en vaker dan drie keer per dag. Vlees, vis, gevogelte, eieren, groenten, bessen, noten, zaden, bonen en vruchten. Er waren nog geen geraffineerde suikers of gemalen granen.

De negatieve effecten van snel opneembare koolhydraten en suikers

Het eten van dergelijke snel opneembare, geraffineerde koolhydraten leidt tijdelijk tot een hoog bloedsuiker, wat vervolgens leidt tot een verhoogde insulinespiegel in het bloed, waardoor vervolgens een laag bloedsuikergehalte ontstaat.

Bij een laag bloedsuiker ontstaat een hypo, waarbij iemand honger heeft, kan gaan zweten en trillen met een rusteloos gevoel of zelfs hoofdpijn en het gevolg is dat men vervolgens nog meer gaat eten, vaak zoete voedingsmiddelen, waardoor het proces weer opnieuw begint.

De hersenen gebruiken uitsluitend glucose als energiebron in tegenstelling tot de rest van het lichaam. De schommelingen van het bloedsuiker hebben daardoor direct invloed op de neurotransmitters en de hormonen die geproduceerd worden in de hersenen. Zo wordt bij een laag bloedsuiker adrenaline geproduceerd, met eventueel hartkloppingen, zweten, trillen en slapeloosheid als gevolg.

Daarnaast heeft suiker invloed op de aanmaak van dopamine in de hersenen, wat een reden is voor de verslavende werking van suiker. Uit onderzoek is gebleken dat suiker hetzelfde verslavende effect heeft op het brein als cocaïne en alcohol.  Naast de productie van adrenaline en dopamine wordt er bij een tijdelijk verhoogd bloedsuiker meer serotonine geproduceerd in de hersenen.

Suiker verlaagd de zenuwcelstimulerende factor in de hersenen, wat het leren bemoeilijkt. Daarnaast kan het leiden tot vergeetachtigheid, depressie en blackouts. Vandaar ook de zogenaamde middagdip, als veel mensen niet meer effectief kunnen functioneren.

De samenstelling van het ketogene dieet

– eiwit en complexe koolhydraten (lage GI);

– Vlees, vis , gevogelte, eieren, groenten, bessen, noten, zaden, bonen en (suiker arme) vruchten
– 6 kleine maaltijden per dag met maximaal 3 uur er tussen, inclusief snack met complexe koolhydraten voor de nacht;
– Een glas water bij elke maaltijd;
– Beperkt fruit: 1x per dag na de maaltijd;
groene appels, bessen; echter geen druiven en bananen, omdat deze veel suikers bevatten.
– Olijfolie (bij koken) en lijnolie (voor salades);
– Geen alcohol, caffeïne, aspartaam, glutamaat, pinda’s, boter, margarine.

Zie de volgende tabel van de voedingsmiddelen die gegeten mogen worden binnen het ketogeen dieet.

Vlees:

Spek (vrij van nitraten)

Biltong

Rundvlees

Kip

Eend

Wild

Lam

Varkensvlees

Kalkoen

Alle typen bewerkt vlees, mits weinig koolhydraten

 

Drank:

Thee (alle soorten zonder suiker)

Koffie

Bruisend water

Water

Kokoswater

Zaden:

Chia zaden

Lijnzaad

Pompoenpitten

Sesamzaad

Zonnebloempitten

Pijnboompitten

Zoete dingen:

Erythritol

Xylitol

Stevia

Meel:

Amandelmeel

Kokosmeel

Hazelnootmeel

Andere soorten nootmeel

Eieren (gekookt, gebakken, gepocheerd) Groente:

Asperge

Artisjok

Aubergine

Broccoli

Witlof

Kool

Bloemkool

Komkommer

Groene bonen

Boerenkool (zonder aardappelen)

Sla

Pompoen

Paddenstoelen

Olijven

Ui

Peper

Radijsjes

Spinazie

Sugar snaps (soort erwt)

Tomaten

Noten:

Amandelen

Paranoten

Hazelnoten

Macadamia’s

Pecannoten

Walnoten

*Andere noten bevatten teveel koolhydraten. Je kunt ze incidenteel eten, maar niet dagelijks.

 

Fruit:

Bessen met weinig suikers:

Blauwe bessen

Bramen

Frambozen

Kokosnoot

Citroen

Vetten:

Alle dierlijke vetten

Avocado

Boter

Kokosnoot

Kokosmelk

Kokosolie

Olijfolie (eerste persing)

Ghee

Slagroom (zonder suiker)

Macadamia-olie

Mayonaise

 

Melkproducten:

Blauwe kaas

Boter

Room

Roomkaas

Fetakaas

Ghee

Griekse yoghurt

Parmezaanse kaas

Alle volvet kazen

 

Daarnaast een opsomming van de te vermijden producten:

-Brood/ graanproducten, rijst, pasta, aardappels, suiker, suiker rijke vruchten zoals bananen en druiven.

De calorieverdeling bij het ketogeen dieet

In de regel mag men geen producten gebruiken met meer dan 5 gram suiker per 100 gram en niet meer dan 20 tot 50 gram koolhydraten per dag. Je kunt het beste ongeveer 75% van de energie verkrijgen door het eten van vetten, 20% door het eten van eiwitten en 5% door het eten van koolhydraten. Als je precies voldoende energie binnen krijgt om niet af te vallen heb je de volgende inname:

Mannen (2500 kcal):

  • 208 gram vet
  • 125 gram eiwit
  • 31 gram koolhydraten

Vrouwen (2000kcal):

  • 167 gram vet
  • 100 gram eiwit
  • 25 gram koolhydraten

Na een aantal weken mag de hoeveelheid koolhydraten maximaal 40 tot 50 gram per dag zijn.

Is het eten van zoveel vet niet heel slecht voor hart- en vaatziekten?

Voor mensen die nog steeds het idee hebben dat vetten de oorzaak zijn van hart- en vaatziekten. Niet de dierlijke vetten of cholesterol zijn de oorzaak van hart- en vaatziekten, maar de ontsteking van de vaatwand door onder andere een hoog bloedsuiker. Vandaar ook het verband tussen diabetes en hart- en vaatziekten.

De ontsteking van de vaatwand zorgt ervoor dat de vaatwand kwetsbaarder wordt. Als een vaatwand beschadigingen vertoond dient cholesterol vervolgens als het redzame middel wat de vaatwand beschermd. Cholesterol red dus letterlijk u leven en een hoog cholesterol is eerder een symptoom van een ontstoken vaatwand dan dat het een oorzaak is van hart- en vaatziekten.

De hersenen bestaan nota bene voor een groot gedeelte uit cholesterol en zonder cholesterol maak je geen testosteron aan. Zonder cholesterol is er een verhoogde kans op het scheuren van bloedvaten. Waarom zouden wij in vredesnaam een cholesterolarm dieet moeten volgen?

Bij mensen met een vergevorderd stadium van hart- en vaatziekten is het echter wel een probleem dat het cholesterol zich gaat ophopen ter plaatse van de beschadigingen, vervolgens raakt het bloedvat voor een gedeelte geblokkeerd. Het is daarom bij sommige mensen ook te laat om nog wat te doen aan de onderliggende oorzaak en het verlagen van het cholesterol is voor deze patiënten wel degelijk van belang.

Het reduceren van cholesterol kan onder andere door middel van een ketogeen dieet, het tegenovergestelde van wat men jaren lang heeft gedacht. Eskimo’s, die hun hele leven kilogrammen van allerlei soorten visvet, rendiervlees, bessen en algen consumeerden, hebben op zeventigjarige leeftijd het hart van een tiener. En dat op een cholesterolrijk dieet met geen enkele bron van suiker. Helaas is het dieet van de moderne eskimo’s tegenwoordig ook onderhevig aan verval door de westerse suikerrijke producten.

Het volhouden van een ketogeen dieet

Het kan in het begin lastig zijn om af te kicken van suikers, maar na ongeveer drie dagen heb je geen last meer van honger en wordt het dieet een stuk eenvoudiger vol te houden. Dit komt door het feit dat het lichaam moet veranderen van een op koolhydraten gebaseerde stofwisseling naar een op vetten gebaseerde stofwisseling.

Bij vetverbanding ontstaan ketonen, welke direct invloed hebben op de hersenen. Je kunt dit onder andere zien door je urine te testen met een strip. Je kunt het ook merken als je totaal geen hongergevoel meer hebt. Op dat moment heb je geen suikermetabolisme meer, want daarbij heb je de hele dag door honger. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat geraffineerde koolhydraten zeer snel worden opgenomen

Pasta of rijstmaaltijden binnen een ketogeen dieet?

Het kan een tijdje kosten voordat je in een oogopslag kunt zien of je een maaltijd wel of niet mag hebben. Ook het vinden van recepten kan in het begin lastig zijn. Veel mensen geven aan dat ze het eten van pasta- en rijstmaaltijden missen.

Dit kan voor een groot gedeelte worden verholpen door in plaats van pasta, reepjes courgette te gebruiken en in plaats van rijst een geraspte versie van courgette. Bij het gebruik van pastasaus kun je het beste de pastasaus nemen met de minste koolhydraten. Omdat het gerecht zoveel groenten bevat wordt de inname van suikers beperkt tot minder dan 5 gram per 100 gram.

Pizza bij een ketogeen dieet?

De eerste weken klaagde ik vooral over het niet mogen eten van pizza. De hilariteit was groot toen ik me realiseerde dat een pizza wel degelijk kan voldoen aan de eisen van een ketogeen dieet, zolang je de bodem maar weghaalt.

Ja, u hoort het goed: bijna alle soorten kaas, tomatensaus (zonder suiker), worst (zonder nitraat, dus geen salami, want dit veroorzaakt migraineaanvallen), spek, ham, paprika, champignons, olijven, kappertjes, spinazie, ei, kip, maais, artisjok, ansjovis, zalm, bacon en nog veel meer producten, zoals bijvoorbeeld alle natuurlijke kruiden. u mag het allemaal hebben!! Zolang u de pizza maakt zonder de deegbodem…

Ja het klinkt bizar, maar de smaakmakers van de pizza mag u gewoon hebben, zolang er maar geen koolhydraten in zitten en de deegbodem heeft toch geen smaak… Het is daarnaast zelfs mogelijk om zelf een bodem te maken met amandelmeel, kokosnootmeel en andere meelsoorten gebaseerd op noten. Deze soorten nootmeel zijn koolhydraatarm.

Chocolade en chips bij een ketogeen dieet

Er zijn tussendoortjes van bijvoorbeeld atkins op de markt die in plaats van suikers polyolen bevatten. Polyolen zijn zeer traag opneembare koolhydraten die zoet zijn. Daarnaast is het mogelijk om chocolade met 98% cacao en weinig suiker te kopen. Als u liefhebber bent van chips kunt u proberen om met courgette, paprikapoeder, wat zout en olie een soort paprikachips te maken er zijn recepten van bekend.

Wat kan ik tussen de middag eten op mijn werk?

Persoonlijk eet ik de hele dag door paranoten of amandelen. Noten zijn een energierijke bron van vitamines en mineralen, gezonde vetten en vezels. Pinda’s en cashewnoten worden over het algemeen niet aangeraden, omdat deze meer koolhydraten bevatten. Het is goed om bij twijfel achter op de verpakking te kijken. Sommige producten met nootjes bevatten gecarameliseerd suiker.

Tot slot

Een ketogeen dieet is gemakkelijker vol te houden dan je denkt. Na een dag of drie heb je geen hongergevoel meer. Daarnaast kun je een aantal van je favoriete maaltijden koolhydraat arm maken.

Alle andere vormen van hoofdpijn kunnen ook aanmerkelijk verminderen door middel van het ketogeen dieet. Dat blijkt uit meerdere onderzoeken naar de invloed van suiker op hoofdpijn (zie bronnen). Er zijn onder andere onderzoeken bekend naar het verminderen van clusterhoofdpijn door middel van een suikervrij dieet.

Klik op een onderstaande link als u meer wilt weten van de behandeling van migraine:

11 Manieren om migraine op natuurlijke wijze te behandelen

Kan mijn hormonale migraine behandeld worden?

Wat zijn de bijwerkingen van migraine medicijnen?

Is er een verband tussen suiker en hoofdpijn?

Deze link is een uitmuntende bron als u meer wilt weten over ketose en waarom het veilig is:

 

Bronnen:

H. O. Bang et al, The composition of the Eskimo food in north western Greenland, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 33, Issue 12, 1 December 1980, Pages 2657–2661,https://doi.org/10.1093/ajcn/33.12.2657, 01 December 1980

Dr. James D. Dexter et al , The Five Hour Glucose Tolerance Test and Effect of Low Sucrose Diet in Migraine,First published: May 1978, https://doi.org/10.1111/j.1526-4610.1978.hed1802091.x

M Leone et al,  Volume 14, Issue 5, The insulin tolerance test and ovine corticotrophin‐releasing‐hormone test in episodic cluster headache II: comparison with low back pain patient, ,First published: October 1994, https://doi.org/10.1046/j.1468-2982.1994.1405357.x

Karen N Hufnagl &Stephen J Peroutka, Glucose regulation in headache: implications for dietary management, Pages 311-317 | Published online: 10 Jan 2014, https://doi.org/10.1586/14737175.2.3.311

https://nl.wikipedia.org/wiki/Insuline

You May Also Like

About the Author: Bas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *