Zijn er alternatieve behandelingen voor aangezichtspijn?

Aangezichtspijn natuurlijk genezen gaat helaas niet, omdat de onderliggende oorzaak een tumor of een bloedvat is welke de zenuw beschadigd. Daarvoor is een medische ingreep nodig om de oorzaken weg te halen. Een dergelijke ingreep wordt een Jannetta operatie genoemd.

Na een operatie kan de zenuwbaan gaan herstellen. Je hebt daarvoor bepaalde voedingsstoffen nodig. Daarnaast zijn er alternatieve manieren om de betrokken zenuwbaan te desensibiliseren, zodat de pijn minder wordt. Dat is veiliger dan de Jannetta operatie, maar minder effectief, omdat je de oorzaak niet wegneemt.

Er zijn natuurlijke producten zoals melatonine, die de pijndrempel kunnen verhogen, waardoor minder pijnbestrijding nodig is.  Daarnaast is er bij patiënten een tekort aan vitamine B1, B3, B6, B12 en E aangetoond. Dat zijn allemaal essentiële vitamines voor de groei van zenuwen en de prikkelgeleiding daarin.

Een andere methode is het injecteren van de betrokken zenuw door middel van botox of cobragif. Dit zijn interessante onderzoeken, waar voor de rest helaas zeer weinig onderzoek aan is gedaan.

Soms gaat aangezichtspijn vanzelf over. In dat geval is de betrokken zenuw voldoende hersteld. Alleen al om die reden is het van belang om de vitaminetekorten in voldoende mate aan te vullen, zodat de betrokken zenuw de kans krijgt om zichzelf te herstellen.

Er zullen een aantal alternatieve producten worden aanbevolen waar medici waarschijnlijk niet gelijk aan zouden denken. De aanbevelingen zijn het direct gevolg van medisch onderzoek.

Aangezichtspijn natuurlijk behandelen met nicotinezuur (vitamine B3)

200Mg /dag injecteren tijdens de eerste 5 dagen. Daarna 200mg/ dag blijven slikken.
Injectie tijdens pijnaanval leidt tot onmiddellijke verlichting van pijn. Dit heeft te maken met het samentrekken van het bloedvat. Helaas heb ik geen recente onderzoeken kunnen vinden.

Wat is vitamine B3?

Niacine, ook wel nicotinezuur, of nicotinamide genoemd, is betrokken bij veel enzymen. Nicotinezuur heeft overigens helemaal niets met nicotine te maken of met roken. Zonder vitamine B3 kan er geen goede stofwisseling bestaan van eiwitten vetten en koolhydraten. Het is daarnaast essentieel voor de groei van onder andere de huid, spieren, het DNA en de zenuwen. Niacine kan onder andere gebruikt worden voor de behandeling van neuralgieen (zenuwpijn).

Vitamine B12 / lidocaine injectie

Ook een injectie met vitamine B12 en lidocaine (een anestheticum) schijnt de pijn te verlichten volgens een onderzoek. Er zou allicht meer onderzoek naar kunnen worden gedaan.

Wat is vitamine B12?

Zonder vitamine B12, ook wel cobalamine genoemd, kan je geen rode bloedlichaampjes aanmaken. B12 is onmisbaar voor de aanmaak van de beschermende buitenkant van de zenuw, door middel van de aanmaak van myeline, de vettige substantie die om de zenuwkern heen zit. Daarnaast is het essentieel in het metabolisme van aminozuren. Aminozuren zijn onmisbaar in de vorming van DNA en eiwitten.

Botulinum toxine type A (Botox®)

De dosis: 20-50 eenheden per keer

De verlammende werking van botox kan ook gebruikt worden bij de pijnbestrijding bij aangezichtspijn. Ook als iemand last heeft van atypische aangezichtspijn, waarbij uitsluitend sprake is van pijn in de kaakspieren of andere spieren rond het gezicht mag een goed resultaat worden verwacht met botox.

Wat is botox?

Botox word onder andere gebruikt bij het verminderen van rimpels in het gezicht. Het is ietwat berucht, omdat de spieren in het gezicht minder gevoelig worden, waardoor men minder emotie kan tonen. Het middel is dan ook eigenlijk een zenuwgif. Er zijn een aantal bekende Nederlanders bekend om hun nagenoeg perfecte pokerface.

Glycine

Glycine wordt toegepast bij het beginnen van de klachten gedurende 4 tot 5 weken. Er kan sprake zijn van een vermindering van schietende pijnaanvallen in meer dan 85% van de gevallen.

De dosis: 110mg/kg/dag, gedurende 4-5 weken.

Bron: Megdiatov, RS et al. ‘Glycine in the treatment of trigeminal neuralgia’ , Zh Nevropatol Psikhiatr Im SS Korsakova 1990; 91: 105-106 (in het Russisch)

Wat doet glycine?

Glycine is een van de twintig aminozuren die in het menselijk lichaam voorkomen. Aminozuren zijn bouwstoffen voor de aanmaak van allerlei eiwitten. Glycine is daarnaast een neurotransmitter, welke verantwoordelijk is voor de remming van signalen binnen de zenuw. Glycine kan daarom op een natuurlijke wijze een vergelijkbaar effect hebben als sommige medicijnen die bedoeld zijn om prikkels in de zenuw te remmen.

Betamethason en lidocaine injecties?

De toepassing van betamethason in combinatie met lidocaine (een anestheticum) is een zeer effectieve methode (100% resultaat) met een geringe kans op een terugval. De injectie in de zenuw is een ingreep met aanzienlijk minder gevaar dan de Jannetta-operatie. Toch bestaat er een kleine kans dat de pijn erger terugkomt.

Wat is betamethason?

Betamethason is een steroïde hormoon, wat geproduceerd wordt in de bijnierschors. Het wordt onder andere gebruikt in een zalf omdat het helpt schilvering, jeuk, zwelling en ontstekingen te voorkomen. Betamethason onderdrukt de immuunrespons en kan ook een rol spelen bij de onderdrukking van reumathoide artritis of astma en daarnaast nog vele andere aandoeningen waar ontstekingen aan ten grondslag liggen.

Er zijn wel bijwerkingen van dit middel. Je kunt sneller geïnfecteerd raken. Ook spierzwakte, psychoses (hallucinaties) en zware allergische reacties kunnen een gevolg zijn van het gebruik van betamethason. Daarnaast kun je een euforisch gevoel krijgen of juist een depressief gevoel. Het hormoon speelt een rol bij de vernauwing van bloedvaten. Bij een plaatselijke injectie zal dit effect voornamelijk lokaal blijven.

Bron: Wang, Y et al. ‘A clinical study of compound betamethason injection for treating primary trigeminal neuralgia’, J taishan Med Coll 2010; …

Injectie met vitamine B1, B6 en B12

De aangezichtspijn kan worden verlicht door de injectie van de bovenstaande B-vitamines.

Dosis:(5mg) injectie (Neurobion®): 1x per 3 dagen i.m.
Deze methode werkt bij acute pijn door neuralgieën (zenuwpijn).

Bron: Higashi R et al. ……

Wat is vitamine B1?

Thiamine speelt een belangrijke rol bij de energieproductie in het lichaam door koolhydraten om te zetten naar vet. Net zoals bijna alle vitamines speelt het een rol als onderdeel van enzymen. Vitamine B1 is van belang voor de conditie en de werking van het geheugen. Daarnaast is het van belang voor de geleiding van zenuwimpulsen.

Wat is vitamine B6?

Pyridoxine is betrokken bij ongeveer 140 chemische reacties in het menselijk lichaam. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het is wel direct of indirect ergens bij betrokken. De energieproductie, de aanmaak van eiwitten etcetera.

Meestal vormt vitamine B6 een onderdeel van enzymen die helpen bij het plaatsvinden van chemische reacties. Bij een tekort kan men allerlei aandoeningen krijgen twee daarvan zijn bloedarmoede en zenuwaandoeningen.

Er kan ook teveel vitamine B6 worden ingenomen en dat heeft negatieve gevolgen. Pas bij meer dan 150mg kun je wat lichte symptomen ontwikkelen. Ga je boven de 300 mg per dag dan heb je echt teveel. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid bedraagt 1,5mg, maar dat is het minimum om niet ziek te worden.Cobragif

0,25-2 ml om de dag, 5 tot 10 injecties (met lidocaïne).

De injectie van cobragif direct op de plaats van de pijn is misschien wel de meest controversiële methode. Het gif heeft dan ook een verlammende werking op het zenuwstelsel, wat de pijn direct kan verminderen. Er is onderzoek bekend uit het jaar 1961, dus het is al best lang bekend dat cobragif kan helpen om de pijn te reduceren. Deze pijntherapie heeft als nadeel dat er 5 tot 10 injecties nodig zijn.

Bron: Williams EY, ‘Treatment of trigeminal neuralgia with cobra venom’, Dental Abst 1961; 6: 347

Wat is cobragif?

Een cobra is een gifslang die, door middel van de injectie van gif in een dier, kan bewerkstelligen dat het dier verlamd raakt. Daarnaast helpt het gif ook bij de spijsvertering van het betreffende dier. Het gif bestaat uit een heleboel verschillende stofjes, onder andere neurotoxines, waar het in dit geval om gaat.

Cobragif is dodelijk voor de mens. In dit geval gaat het om zeer lage doseringen die therapeutisch gebruikt kunnen worden om een zenuw te desensibiliseren.

Tot slot

Supplementen (B1,B3,B6,B12, en vitamine E) kunnen een rol spelen bij het aanvullen van tekorten die ontstaan, of mede een oorzaak zijn bij de trigeminusneuralgie. Glycine kan bij startende aangezichtspijn een rol van betekenis spelen. Daarnaast kunnen botox en cobragif gebruikt worden in plaats van alcohol of glycerol, wat normaal gesproken bij de zenuwknoop geïnjecteerd wordt.

Botox kan ook worden gebruikt als er sprake is van een atypische aangezichtspijn, waarbij spiergroepen in het gezicht pijn doen.

Wil je meer weten over de behandeling of de oorzaken van aangezichtspijn klik dan op een onderstaande link:

aangezichtspijn behandelen

aangezichtspijn oorzaken

 

ESTEBAN MUGICA, L. et al, A case of trigeminal neuralgia treated with nicotinamide.,  Consideraciones sobre un caso de neuralgia del trigemino, tratado con amida nicotinica.,  Medicamenta 1947 Vol.8 pp.287-288

Popovici et al,REVIEW ON THE CAUSES OF TRIGEMINAL NEURALGIA SYMPTOMATIC TO OTHER DISEASES,  Romanian Journal of Neurology . May2011, Vol. 10 Issue 2, p69-72. 4p.

Kenneth D. Candido, Geriatric Pain,  Fundamentals of Pain Medicine pp 329-338,  , https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-319-64922-1_35