Wat zijn de 2 mogelijke oorzaken van aangezichtspijn?

 

Aangezichtspijn (trigeminusneuralgie) is chronische pijn in het gezicht, wat bij naar schatting 0,5% van de gevallen van hoofdpijn voorkomt. Neuralgie staat voor pijn welke direct in de zenuw zelf wordt veroorzaakt, bijvoorbeeld wanneer een zenuw in de knel komt. De trigeminus is de zenuw die zich vertakt naar alle delen in het gezicht:

 • De kaak,
 • De wang,
 • Neus,
 • De ogen,
 • Het voorhoofd.

De trigeminus wordt ook wel de gezichtszenuw genoemd.

De atypische vorm van aangezichtspijn

Vaak worden eerst andere soorten hoofdpijn uitgesloten:

 • Ontstekingen aan de sinus (rond de neus),
 • Problemen met het gebit,
 • Het kaakgewricht,
 • Pijn bij bepaalde spieren in het gezicht.

Bij deze pijn kan er worden gesproken over atypische aangezichtspijn. Het is atypisch, omdat aangezichtspijn meestal chronisch van aard is.

Onderscheid tussen clusterhoofdpijn, migraine en aangezichtspijn

Zowel bij clusterhoofdpijn als migraine speelt de trigeminus een rol (de gezichtszenuw). De symptomen zijn echter duidelijk anders dan bij aangezichtspijn. Migraine gaat vaak gepaard met misselijkheid en braken en soms ook aura verschijnselen zoals vaag zien en tijdelijke gevoelloosheid van bijvoorbeeld een wang.

Bij clusterhoofdpijn is er sprake van een ondraaglijke stekende pijn. Meestal bevind deze pijn zich direct achter het linker of het rechter oog en niet op het gezicht zelf. Bij aangezichtspijn is dat meestal wel het geval.  Een ander verschil is dat aangezichtspijn meestal chronisch is. Migraine en clusterhoofdpijn vinden echter plaats in de vorm van aanvallen.

Oorzaken aangezichtspijn

De pijn kan in een wang zijn, bij het oog of een kaak of ergens anders in het gezicht zonder een andere verklaring aanwezig is. Globaal genomen wordt de aangezichtspijn veroorzaakt door twee redenen:

 1. Een gezichtszenuw zit in de knel. Dit kan onder andere het geval zijn met een slagader die te dicht in de buurt zit van de zenuw. Dit kan een kloppende pijn geven.
 2. Er is een tumor die de gezichtszenuw prikkelt.

Bij een gedeelte van de patiënten is niet bekend waar hun aangezichtspijn door wordt veroorzaakt. Dit is het geval als er niets zichtbaar aanwezig is op een MRI scan. Dit hoeft niet te betekenen dat er geen oorzaak is, het is gewoon onzichtbaar voor de scanners.

Aangezichtspijn vanwege beschadiging van de zenuw

Iedere zenuw bestaat uit een kern en een beschermende buitenkant. Myeline is de vetachtige stof die verantwoordelijk is voor de bescherming van het zogenaamde axon, de kern van de zenuw waar prikkels worden verzonden. Uit onderzoek naar de beknelde zenuw van patiënten is gebleken dat de beschermende buitenkant van de zenuwbaan beschadigd is geraakt op de plek waar de zenuw in de knel kwam.

Onder andere aandoeningen zoals multiple sclerose  waarbij aantasting van de zenuwbanen optreed, geven een verhoogde kans op aangezichtspijn. Een andere aandoening die vaker voorkomt in combinatie met aangezichtspijn is HDS (hyperactive dysfunction syndrome) dit geldt specifiek voor de verbinding van de zenuw met de hersenstam.

Een gezichtstumor als oorzaak van aangezichtspijn

Meestal gaat het om kleine tumoren die niet opvallen in het gezicht of zelfs niet eens zichtbaar zijn op de MRI scan. Volgends onderzoek is er slechts in 5,6% van alle gevallen van aangezichtspijn sprake van een met het oog zichtbare tumor. Het gaat daarbij wel om een tumor die tijdens de operatie en op de MRI scan zichtbaar was, dus dit hoeft nog niet te betekenen dat je het direct aan iemands gezicht kan zien.

De tumor brengt de gezichtszenuw in de knel waardoor een beschadiging van het omhulsel van het axon van de zenuw ontstaat. De kern van de zenuw wordt daardoor direct geprikkeld en er ontstaat pijn.

Een knellend bloedvat als oorzaak van aangezichtspijn

Voor naar schatting meer dan 80% van de moeilijk te behandelen aangezichtspijn, geldt dat er sprake is van een bloedvat wat teveel druk uitoefende op de zenuw. Als een zenuw in de knel komt ontstaat pijn, voornamelijk als er sprake is van een beschadigde buitenkant van de zenuw.

De zenuwbaan kan beschadigd raken door de beknelling. Het is goed mogelijk dat het ritme van de kloppende pijn wordt beïnvloed door de hartslag. Het is daarom belangrijk om bij de neuroloog exact aan te geven wat voor soort pijn je voelt en op welke plek.

Hoe worden tumoren veroorzaakt?

Zeker kleine tumoren in het gezicht laten zich uiteraard niet voorspellen. Tumoren zijn groepjes cellen die zich onbeheersbaar zijn gaan delen. Dit komt in theorie door een mutatie, waarbij het DNA beschadigd raakt. Het DNA kan beschadigd raken door straling, door carcinogene chemische stoffen, zoals sigarettenrook, zeer kleine asbest deeltjes of door een virus. Daarnaast kan oxidatieve stress slecht zijn als iemand onvoldoende antioxidanten binnen krijgt via de voeding.

Misschien is het interessant om eens een onderzoek uit te voeren naar hoeveel patiënten zonneaanbidders zijn. De UV straling lijkt een logische verklaring voor het ontstaan van tumoren. Een virale besmetting lijkt wat logischer bij baarmoederhalskanker dan bij een tumor in het aangezicht.

Hoe raakt een zenuw bekneld met een bloedvat?

Er zijn hypotheses mogelijk als het gaat om de meest voorkomende oorzaak van chronische aangezichtspijn. Als er een bloedvat in de knel zit met een zenuw kan dat aangeboren zijn of het kan zijn ontstaan na een ongeluk, waarbij het gezicht betrokken was. Dit hoeft geen zwaar ongeluk te zijn. In theorie zou een stoot in het gezicht al kleinschalig trauma teweeg kunnen brengen. De zenuwbaan hoeft maar kleinschalig bekneld te zijn om aangezichtspijn te veroorzaken.

Trigeminusneuralgie wordt geassocieerd met vitamine deficiënties

Bij patiënten met aangezichtspijn is een tekort aan vitamine B1, B12, B3, B6 en E aangetoond. Deze vitamines spelen een essentiële rol in de groei en prikkelgeleiding van zenuwen. Als er schade optreed aan de beschermingslaag van een zenuw kan het lichaam dit herstellen. Daarvoor zijn bovenstaande vitamines nodig. Omdat de zenuw chronisch in de knel zit, kan het lichaam continu bezig blijven met het herstel daarvan en dat leidt tot een tekort van deze vitamines. Het is mogelijk dus zowel betrokken bij de oorzaak als een gevolg van trigeminusneuralgie.

Tot slot

Hoe chronische aangezichtspijn ook veroorzaakt wordt, het is goed mogelijk om de pijn te behandelen. In het geval van atypische aangezichtspijn zijn er meestal andere oorzaken, die allemaal ook verholpen kunnen worden. De drie behandelingen die kunnen worden toegepast zijn: pijnbestrijding, een injectie of een operatie aan de trigeminus.

Soms is het mogelijk dat trigeminus neuralgie vanzelf overgaat. Als iets dergelijks gebeurt, is waarschijnlijk het omhulsel van de zenuw voldoende hersteld en de beknelling is gestopt. De in dit artikel besproken vitamines spelen daarbij een belangrijke rol.

Klik op de onderstaande link als u meer wilt weten over de behandeling van aangezichtspijn:

aangezichtspijn behandelen

aangezichtspijn natuurlijk genezen

 

Bronnen:

Concerning the cause of trigeminal neuralgia Walter E. Dandy, M.D., F.A.C.S. Baltimore, Md. USA https://www.americanjournalofsurgery.com/article/S0002-9610(34)90403-7/pdf

Pathological Findings Associated with Trigeminal Neuralgia Caused by Vascular Compression

Hilton et al Neurosurgery, Volume 35, Issue 2, 1 August 1994, Pages 299–303, https://doi.org/10.1227/00006123-199408000-00017, Publish ed: 01 August 1994, https://academic.oup.com/neurosurgery/article-abstract/35/2/299/2757577

Luke Bennetto et al, Trigeminal neuralgia and its management,  consultant neurosurgeon,2 and Geraint Fuller, consultant neurologist3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1782012/

Popovici et al, REVIEW ON THE CAUSES OF TRIGEMINAL NEURALGIA SYMPTOMATIC TO OTHER DISEASES.  Romanian Journal of Neurology . May2011, Vol. 10 Issue 2, p69-72. 4p.