Capsinol/ capsaicin of rode peper in de neus, verminderd clusterhoofdpijn bij 80% van de patiënten

Doctor Michael Greger van Harvard geeft een goede wetenschappelijke onderbouwing voor het gebruik van capsinol/ rode peper bij clusterhoofdpijn. De toepassing van rode peper in de neus verminderd substance P, wat betrokken is bij de regulatie van de zenuwbaan, welke betrokken is bij clusterhoofdpijn. Zie daarvoor ook de onder staande video. Overigens is de betrokken zenuwbaan exact dezelfde als bij migraine. Het is dus goed mogelijk dat het desensibiliseren van de zenuw ook bij migraine helpt.

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn (ook bekend als de neuralgie van Horton) is een afschuwelijke aandoening waardoor het ook wel suïcide hoofdpijn wordt genoemd. Deze naam wordt ingegeven door het feit dat er zoveel suïcide plaatsvind onder clusterhoofdpijn patiënten.

Als je meer wilt weten over clusterhoofdpijn ga dan naar:

Clusterhoofdpijn

Rode peper/ capsaicin/ capsinol bij clusterhoofdpijn?

Capsaicin is het werkende bestanddeel van rode peper, wat voor meerdere doeleinden kan worden gebruikt. In dit geval maakt het de betrokken zenuwbaan aanzienlijk minder gevoelig. . Als je stopt met het gebruik komt de gevoeligheid weer terug. En zie hier de video:

 

Voordat iedereen rode peper in de neus gaat stoppen, er is een beter alternatief! Capsinol is een neusspray, met dezelfde werkzame stof als rode peper, welke ook voor sinusproblemen en rhinitis wordt gebruikt. Ik heb daar persoonlijk ervaring mee, omdat ik chronische Rhinitis klachten heb. Het was de enige effectieve manier om te stoppen met otrivin neusspray, waar ik aan verslaafd was. Maar nu blijkt het ook effectief bij het minder gevoelig maken van dezelfde zenuw die betrokken is bij clusterhoofdpijn.  Mijn ervaring komt overeen met de video. Je krijgt inderdaad veel minder pijn in de neus naarmate je het vaker gebruikt. Na 5 dagen heb je zelfs een vrij neutraal gevoel, terwijl de werking volledig aanwezig blijft.

In totaal werd het aantal aanvallen van clusterhoofdpijn met 50% verminderd. Deze desensibilisatie schijnt daarnaast bij 50% van de patiënten hun clusterhoofdpijn volledig te verhelpen. 80% Van de patiënten had er in meer of mindere mate baat bij. Dat is een percentage wat weinig wordt gehaald bij medicatie.

De capsinol neusspray werkt, omdat het substance p verminderd in de trigeminus zenuw, welke betrokken is bij clusterhoofdpijn en daarnaast ook migraine.

U kunt capsinol  onder andere bestellen bij bol.com.

Wat is substance p en wat doet het bij clusterhoofdpijn en migraine?

Substance p is een neuropeptide en een neurotransmitter. Het is betrokken bij een aantal processen in het centrale zenuwstelsel zoals:

  • Het transport van pijnprikkels in de perifere zenuwbaan
  • Stemmingsstoornissen
  • Angst
  • Stress
  • Neurogenese
  • Neurotoxiciteit
  • Misselijkheid en braken

Het verminderen van substance p in de trigeminus zenuw kan volgens de wetenschappelijke artikelen dus leiden tot een vermindering van de clusterhoofdpijn aanvallen. Het is daarnaast mooi meegenomen dat je minder last krijgt van misselijkheid en braken, wat veel voorkomt bij clusterhoofdpijn en migraine. Ook stemmingsproblemen, angst en stress komen zeer veel voor bij clusterhoofdpijn patiënten.

Het onderdrukken van substance p

Een interessant aspect aan substance p is dat het onderdrukt wordt door GABA en serotonine. Dat zijn twee stoffen die van nature vrijkomen als je veel groente en fruit, noten en zaden eet. De vezels worden door gezonde darmbacteriën omgezet naar GABA. Je darmflora kan echter zijn verstoord door het nuttigen van teveel suiker, geraffineerde koolhydraten, alcohol, frisdrank of medicatie. In een dergelijk geval kan het goed helpen om de darmflora te herstellen door middel van probiotica en een dieet rijk aan vezels.

Serotonine is van nature aanwezig in veel planten. Daarnaast is L-tryptofaan aanwezig in veel planten, wat door het lichaam kan worden omgezet in 5HTP, wat vervolgens in de hersenen wordt gebruikt om serotonine aan te maken. Als je de aanmaak van serotonine wilt stimuleren heb je naast L-tryptofaan: vitamine D, omega 3 vetzuren en magnesium nodig. Magnesium heeft daarnaast een remmende werking op het zenuwstelsel en is ook bewezen effectief bij clusterhoofdpijn. 89% Van de patiënten had een klinisch tekort aan magnesium.

Maar nu blijkt dus dat capsaicin uit rode peper ook substance p kan verlagen door toediening in de neus. Je kunt een neusspray gebruiken genaamd capsinol en jezelf veel moeite besparen.

U kunt capsinol  onder andere bestellen bij bol.com.

Tot slot

Een kritische noot is hierbij wel nodig. Het gaat om slechts 1 onderzoek, waarbij er geen dubbel blind placebo gecontroleerd onderzoek was. Dat neemt niet weg dat het gaat om een spectaculair aantal geholpen clusterhoofdpijn patiënten. De pijn in de neus neemt na de eerste dagen dermate af dat je het daarna zonder significante bijwerkingen kunt gebruiken. Dat is vrijwel niet bestaand in de huidige behandeling van clusterhoofdpijn.

 

Zie de video van dr Michael Greger voor de wetenschappelijke bronnen.