Chronische hoofdpijn en varkenslintwormen

De larve van de varkenslintworm (Taenia Solium) veroorzaakt een ziekte aan het centrale zenuwstelsel  genaamd: neurocysticercosis. Dat kan een oorzaak zijn van chronische hoofdpijn. Dit wordt veroorzaakt door het eten van slecht gegaard met larven besmet varkensvlees.

De larven verspreiden zich door het lichaam en komen in de hersenen terecht met alle gevolgen van dien. Het is zelfs de belangrijkste oorzaak van epilepsie in de wereld. Het kan incidenteel een oorzaak zijn van hersentumoren of een aneurisma. Ook kan het psychiatrische aandoeningen veroorzaken zoals depressie en dementie. Dat wil overigens niet zeggen dat varkenslintwormen de meest waarschijnlijke oorzaak zijn van deze aandoeningen.

Varkenslintwormen komen ook in westerse landen voor.

Varkenslintwormen komen normaal gesproken vooral in derdewereldlanden voor. The New England Journal of Medicine heeft echter een casestudie gepubliceerd over een man uit Engeland die letterlijk helemaal vol zat met larven van varkenslintwormen. Het kan dus iedereen in ieder land overkomen, zelfs met strenge regels in de voedingsindustrie.

Symptomen van neurocysticercosis

 • Je kunt in eerste instantie jaren lang zonder symptomen rondlopen. Sommige mensen blijven hun hele leven asymptomatisch.
 • Vaak heeft de patiënt in niet westerse landen varkensvlees gegeten.
 • Op röntgenfoto’s of een CT-scan kunnen de gecalcificeerde lichaampjes van de larven te zien zijn in de hersenen en het ruggenmerg.
 • Intracraniële drukverhoging (hoge druk in de hersenen).
 • Chronische hoofdpijn
 • Mogelijk een depressie
 • Soms symptomen van dementie
 • Bij Neurocysticercosis is de rest van het lichaam meestal in orde, maar de larven kunnen zich ook elders bevinden zoals in de ogen, waarbij zichtproblemen kunnen optreden,. Tevens kunnen de larven hartritmestoornissen veroorzaken als ze zich in het hart bevinden.
 • Epilepsie wordt meestal veroorzaakt door de larven van varkenslintwormen. Er kunnen echter andere oorzaken zijn van epilepsy.
 • Heel soms wordt een hersentumor veroorzaakt met bijbehorende symptomen.
 • Heel soms wordt een aneurisma veroorzaakt door de varkenslintwormen
 • Allerlei neurologische klachten.

Behandeling van neurocysticercosis

Je kunt je eenvoudig laten behandelen door middel van ontwormingsmedicatie. Dat moet dan eerst voorgeschreven worden door de huisarts, maar dat gebeurt niet voordat je een diagnose hebt gekregen door middel van een röntgenfoto of CT-scan.

Grijp niet al te snel naar ontwormingspillen voor huisdieren. Daarvoor gelden namelijk mogelijk andere medische standaarden zoals dosering en kwaliteitsnormen. Daarnaast kun je veel beter eerst een diagnose laten stellen en medische begeleiding hebben in het geval van bijwerkingen. Bij twijfel kun je altijd nog een second opinion vragen.

Chirurgie is hoogst zelden noodzakelijk. Als de lintwormen in je ogen terecht komen moeten ze helaas chirurgisch verwijderd worden. Dode varkenslintwormen kunnen overigens nog steeds problemen veroorzaken door hun gecalcificeerde lichaampjes. Maar een hersenoperatie is in een dergelijk geval mogelijk gevaarlijker dan de kwaal zelf.

Het voorkomen van een infectie met varkenslintwormen

Je kunt een infectie gemakkelijk voorkomen door het vlees langdurig in te vriezen (-4 graden celsius voor een maand). Vervolgens moet je het goed garen (>2 uur).  Bovendien wordt sinds 2012 in Nederland het vlees ook steeds vaker bestraald. Je kunt op het etiket lezen of het product is bestraald of niet. Bestraling klinkt misschien eng, maar het is voedsel wordt daar niet minder gezond van volgens het voedingscentrum.

Let op wanneer je tijdens vakanties varkensvlees wilt eten. Zorg dat het vlees uit betrouwbare bron afkomstig is en dat het niet een week op straat heeft gelegen.

Je kunt varkenslintwormen het gemakkelijkste voorkomen door geen varkensvlees te eten.

Tot slot

Varkenslintwormen zijn zeldzaam in westerse landen. De meest voorkomende oorzaak van chronische hoofdpijn is medicijn afhankelijke hoofdpijn. Als je vaker dan 15 keer per maand pijnstillers slikt, krijg je daar ontwenningsverschijnselen van in de vorm van chronische hoofdpijn. Zoiets gaat na een week weer over als je stopt met de pijnmedicatie.

Het is nuttig een arts te raadplegen voor diagnostiek, want vaak zijn patiënten met chronische hoofdpijn daarin gerold door andere hoofdpijn zoals bijvoorbeeld migraine. Daardoor is men teveel pijnstillers gaan slikken uit voorzorg. Iets wat begrijpelijk is in deze carrière gedreven economie.

Als je meer wilt weten kun je op een link klikken:

 

Medicijn afhankelijke hoofdpijn, hoe kom je er vanaf?

 

Bronnen:

https://www.ntvg.nl/artikelen/neurocysticercose/volledig