Clusterhoofdpijn natuurlijk behandelen met 4 supplementen

Clusterhoofdpijn natuurlijk behandelen en voorkomen door middel van vitamines en hormonen is een interessante optie, die vaak over het hoofd wordt gezien. Het gaat om natuurlijke geneeswijzen, die wetenschappelijk onderbouwd zijn door middel van een dubbelblind onderzoek.

Bij een dubbelblind onderzoek is er sprake van een placebogroep en een groep die de juiste voedingssupplementen kreeg toegediend. Voor het gebruik van voedingssupplementen heb je geen recept van een arts nodig. Er zijn daarnaast geen bijwerkingen te verwachten van de supplementen.

De orthomoleculaire therapie is gebaseerd op de toepassing van een hoge dosering van voedingssupplementen. Zorg er voor dat de juiste doseringen worden toegepast. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid is het absolute minimum, waarbij u net niet ziek zult worden. Voor de therapeutische werking van voedingssupplementen is meestal een hogere dosering vereist.

Voor de meeste supplementen geldt dat er vele grammen kunnen worden gebruikt voordat er ook maar sprake is van een toxische werking, het gaat dan ook om lichaamseigen stoffen. Er zijn overigens enkele uitzonderingen op die regel, maar voor bijna alle vitaminen en mineralen geldt dat ze zelfs in zeer hoge doseringen geen negatieve effecten zullen hebben.

Clusterhoofdpijn natuurlijk behandelen met melatonine

Melatonine heeft zowel een rol in de algemene pijnbestrijding als een profylactische rol ter voorkoming van aanvallen. Het helpt ook bij het slapen. Het kan op doktersrecept verkregen worden, maar je kunt het ook zonder recept kopen bij sommige drogisterijen. Vaak is er sprake van een te lage dosering.

Melatonine is een hormoon wat een rol speelt bij het dag-nachtritme, maar het heeft ook een analgetische werking.

De analgetische werking van melatonine berust op activering van de melatonine-2 (Mel2)-receptor, waardoor de afgifte van beta-endorfine toeneemt. Endorfines hebben een pijnstillende werking. Deze pijnmodulerende effecten van melatonine zijn ook waargenomen bij diverse soorten hoofdpijn, zoals clusterhoofdpijn en migraine. Verhoging van de pijndrempel is aantoonbaar na 2 weken melatoninegebruik. Ook obstipatieklachten en slapeloosheid zouden verbeteren door het gebruik van melatonine.Melatonine is alleen effectief bij de episodische vorm van cluster hoofdpijn. Helaas is dat niet het geval bij de chronische vorm. De aanvalsfrequentie van aanvallen van clusterhoofdpijn kan bij 50% van de patiënten afnemen binnen 3 tot 5 dagen na de start van de behandeling.

Dosis: 10 mg Melatonine/dag, 1 uur voor het slapen. (Leone, M et al 1996, zie ook bronvermelding).

Clusterhoofdpijn natuurlijk behandelen met testosteron

Uit onderzoek is gebleken dat de toepassing van testosteron kan leiden tot een vermindering van de aanvallen van clusterhoofdpijn (Tepper, SJ et al 2013). Als er sprake is van een te laag testosteron kan de endocrinoloog overgaan tot het voorschrijven van testosteron gel, plijsters, injecties of orale medicatie. Het is helaas niet mogelijk om zonder recept aan testosteron te komen.

Meestal wordt de testosterongel toegepast. Bij testosterongel is het wenselijk om na de toepassing daarvan de handen goed schoon te maken. Doe je dat niet dan loop je het risico bij de aanraking van kinderen restanten hormoongel aan hen over te dragen. Kinderen zijn al zeer gevoelig voor kleine hoeveelheden van hormonen.

Clusterhoofdpijn natuurlijk behandelen met magnesium

Ook de toepassing van magnesium zou werken bij het reduceren van het aantal aanvallen van cluster hoofdpijn (Dr. Alexander Mauskop et al 1995). Ik citeer bij de bronvermelding een wetenschappelijk onderzoek, waarin een infuus met magnesium werd toegepast, om de aanval direct te verlichten. De dagelijkse orale inname van magnesiumcitraat werkt echter ook preventief.  Magnesiumoxide is daarentegen zeer slecht opneembaar. Het is ook goed om een persoonlijk ervaringsverhaal te horen. Vandaar dit youtube filmpje:

Bij Bol.com hebben ze een zeer groot aanbod van magnesiumcitraat om uit te kiezen.

Clusterhoofdpijn natuurlijk behandelen met riboflavine en niacine

Bij migraine en clusterhoofdpijn blijkt de combinatie van vitamine B2 en B3 (verhouding 1:20) veel beter te werken dan een van beide. Dit is ideaal, omdat de kans op flushes veel kleiner is dan bij het gebruik van een hoge dosering niacine. Deze combinatie wordt dus door mij aanbevolen:

Dosering: 2x daags 50 mg niacine + 2x daags 2,5 mg riboflavine

Het eenvoudigste is de inname van een vitamine B- Complex. Bij hoog gedoseerde multivitaminen heb je meestal minder dan 50 mg niacine. Niacine heeft overigens zeer hoge maximumdoseringen van ergens tussen de 3 en de 6 gram. Het is dus een zeer veilig supplement.

Tot slot

Clusterhoofdpijn natuurlijk behandelen is beter dan de symptoombestrijding waar de reguliere geneeskunde zich vaak mee bezighoudt. Het is daarnaast beter als een aanval voorkomen kan worden door een middel wat lichaamseigen is en geen negatieve bijwerkingen heeft.

Het voorkomen van de zeer pijnlijke aanvallen kan je leven veranderen en dat zonder enig risico. Probeer het vandaag nog! Persoonlijk adviseer ik het gebruik van: magnesium riboflavine (2x per dag 50 mg vitamine B2) en niacine (2x per dag 2,5 mg vitamine B3).

Bol.com heeft een groot aanbod aan voedingssupplementen. Het handigste is de inname van een vitamine B-complex en magnesiumcitraat.

Naast de aanbevelingen in dit artikel zijn er ook nog andere supplementen die een positieve bijdrage kunnen leveren. Zoals de supplementen die worden aanbevolen voor het voorkomen van migraineaanvallen. Helaas zijn er maar weinig onderzoeken die specifiek worden gedaan voor clusterhoofdpijn, waardoor de aanbevelingen niet direct over te nemen zijn.

Andere topics over clusterhoofdpijn:

Clusterhoofdpijn medicatie

Clusterhoofdpijn oorzaken

Ook interessant kunnen zijn:

Het ketogeen dieet en het voorkomen van 75% van de migraineaanvallen

Migraineaanvallen tot 70% verminderen door middel van voedingssupplementen

 

Bron over melatonine:

Leone, M et al. ‘Melatonin versus placebo in the prophylaxis of cluster headache: a double-blind pilot study with parallel groups’, Cephalalgia 1996; 16: 494-496

Bron over testosteron:

Tepper, SJ et al. ‘Cluster headache: potential options for medical refractory patients (when all else fails)’, Headache Currents 2013; 1-8

Bron over magnesium:

Dr. Alexander Mauskop et al, Headache: The Journal of Head and Face Pain,  Volume 35, Issue 10, Intravenous Magnesium Sulfate Relieves Cluster Headaches in Patients With Low Serum Ionized Magnesium Levels, First published: November 1995, https://doi.org/10.1111/j.1526-4610.1995.hed3510597.x

Bron over vitamine B2 en B3:

Valetta, G ‘US Patent 7,456,291B2 (2008)