Hoe problemen met de galblaas hoofdpijn vanuit de schouders en nek kan veroorzaken

Bij problemen met de galblaas wordt een zenuw geprikkeld. Deze zenuw loopt vanuit het orgaan naar de rechter schouder. Dit veroorzaakt een gevoel van ongemak in de rechter schouder. De pijn straalt vervolgens uit naar de nek. Het pijnlijke en stijve gevoel in de nek en schouder kunnen vervolgens hoofdpijn veroorzaken.

Deze vorm van hoofdpijn is gemakkelijk te verwarren met spanningshoofdpijn. Omdat je het gevoel hebt dat de pijn ontstaat in de rechter schouder en nek.

Wat is de galblaas en waar dient het voor?

De galblaas is een eenvoudig orgaan, welke betrokken is bij de spijsvertering. De galblaas helpt bij het verteren van vetten door gal uit te scheiden. Zonder voldoende gal is het moeilijk, zo niet onmogelijk om voedingsstoffen uit het vet te halen, zoals vet oplosbare vitamines.

Er loopt een zenuw van de galblaas naar de rechter schouder en de nek. Deze zenuw wordt ook wel de “phrenic nerve” genoemd. Als er problemen in de galblaas zijn, voel je dit aan de rechter schouder en de nek. Helaas kun je deze klachten niet wegmasseren. Dit komt omdat het probleem niet komt van de spier, maar van de galblaas.

De uitstralende pijn kan zich verspreiden over:

 • Het schouderblad,
 • Je rechter schouder,
 • De nek,
 • De kaak,
 • Je rechter arm,
 • De rechter hand en vingers.

Een gevolg kan zijn dat de nekwervels wat scheef gaan wegdraaien. Vervolgens heb je speciale behandelingen nodig voor de nek. Dit is vaak het werk van een fysiotherapeut of een chiropractor. En dat alles terwijl de werkelijke oorzaak niet is vastgesteld.

Als dergelijke klachten niet weggaan is het van belang om de galblaas te laten bekijken. Als je er niet op tijd bij bent kun je galstenen krijgen.

Waarom zijn er problemen met de galblaas?

Bij een ongezond dieet kunnen problemen optreden met de galblaas. De oorzaken van problemen met de galblaas zijn in dat geval:

 • Een tekort aan gezonde aminozuren (eiwitten),
 • Als je geen dierlijke producten of verzadigde vetten eet (vegetarisch dieet of veganistisch dieet).

Daarnaast werkt de galblaas slechter als je maagzuur niet zuur genoeg is. Een gezond maagzuur heeft een PH van 1 tot 3 en niet hoger dan dat. Je herkent dit probleem aan het hebben van oprispingen. Dit komt voornamelijk voor bij ongezonde voeding.

Als je veel groenten eet krijg je meer kalium binnen. Kalium wordt onder andere gebruikt voor de productie van maagzuur. Daarnaast is het een zeer belangrijke elektrolyt. Hetzelfde geld ook voor natriumchloride (tafelzout). Gebruik bij voorkeur zeezout.

Hoe zelfs gezonde voeding problemen kan veroorzaken met de galblaas

Daarnaast kan ook gezonde voeding problemen veroorzaken. Voorbeelden van gezonde voeding, die problemen kunnen veroorzaken zijn:

 • Ongebrande noten.
 • Zaden.

Deze producten zijn gezond. Maar als je er veel van eet kan dat problemen geven met de galblaas. Dit komt vanwege het feit dat noten en zaden enzymen bevatten, die het verteren van noten en zaden aanzienlijk moeilijker maken.

Je kunt deze enzymen verwijderen door noten en zaden in water te doen. Laat ze vervolgens een nacht staan in de koelkast. Maak ze de volgende dag droog en je kunt ze prima eten. Een andere methode die veel wordt gebruikt is het verhitten van noten met olie.

Problemen met de spijsvertering

Als er problemen zijn met de galblaas zijn er bijna altijd ook problemen met de spijsvertering. Dit komt door een tekort aan gal. De symptomen die zich dan voordoen zijn:

 • Een opgeblazen gevoel  vaak specifiek onder de rechter ribbenkast.
 • Boeren laten.
 • Oprispingen.
 • Constipatie (een slechte stoelgang).

Ernstige gevolgen van problemen met de galblaas

Je kunt door een tekort aan gal een tekort aan vitamine A krijgen. Een tekort kun je herkennen aan:

 • Slecht zien in het donker.
 • Droge mond.
 • Droog haar.
 • Droge ogen.
 • Een schilferige, droge huid.

Naast dit tekort kun je ook een tekort krijgen aan:

Vitamine E, D en K2.

Een tekort aan vitamine D veroorzaakt vervolgens een tekort aan calcium. Een tekort aan calcium veroorzaakt spierkramp, botontkalking. En daarnaast zijn er nog vele andere gezondheidsproblemen verbonden aan de bovenstaande vitamine tekorten. Een slecht immuunsysteem en een verhoogde kans op sterfte bij ernstige ziekten hoort daar ook bij.

Een tekort aan vitamine D komt zeer veel voor in landen met weinig zon, zoals in Noord Europese landen. Als je daarnaast problemen hebt met de galblaas heb je geen manier meer over om vitamine D op te nemen. Wil je nog meer weten over de ernst van een vitamine D tekort? Zie de tweede video van de bronvermelding.

Hoe kun je problemen met de galblaas oplossen?

De galblaas geeft nauwelijks problemen als je gezonde voeding tot je neemt. Uitzonderingen daar gelaten, zoals noten en zaden in grote hoeveelheden. Een gezonde voeding bevat voldoende groente en allerlei vetten uit dierlijke producten. Eigenlijk precies het tegenovergestelde van wat vaak wordt beweerd. Namelijk dat je vetten moet vermijden. Gebruik daarnaast voldoende zeezout in normale hoeveelheden.

Veel mensen denken dat galstenen worden veroorzaakt door het eten van teveel zout of vet. Dat is echt tekort door de bocht. Je moet voldoende maagzuur produceren voor een normale werking van de galblaas. Als je gezond eet, met voldoende kalium, dan verdwijnen, als het goed is, ook je maagzuurproblemen.

Het oplossen van problemen met de galblaas is zeer belangrijk, omdat je anders tekorten van vitamine A,D,E en K2 kunt krijgen. Dit is voornamelijk ook het geval als je galblaas verwijderd is.

Bol.com heeft een ruim assortiment aan voedingssupplementen. Ik kan in dit geval kaliumcitraat van harte aanbevelen. Daarnaast komen tekorten aan vitamine E en D veel voor. Ook bij een gezonde galblaas.

 

 

Bronnen: