Gember bij migraine wetenschappelijk vergelijkbaar met sumatriptan?

Gember werkt net zo goed bij migraine, zo niet beter dan sumatriptan. Dat blijkt uit een wetenschappelijke studie welke geciteerd wordt door doctor Michael Greger van Harvard Medical School (zie ook zijn video onderaan dit artikel). Triptanen (allerlei gepatenteerde varianten van sumatriptan), zijn op dit moment de meest gebruikte medicatie voor migraine. Triptanen worden daarnaast ook gebruikt bij clusterhoofdpijn.

Het ging om een dubbel blind placebo gecontroleerde studie naar aanleiding van een zogenaamde case report van een arts. Uiteindelijk werd de studie gefinancierd door een filantroop, daar waar de migraine medicatie velen miljarden per jaar oplevert voor de farmaceutische industrie. Er is dus simpelweg geen geld te verdienen aan een dergelijke studie. Deze klinische studie werd uitgevoerd door de Zanjan University of Medical Sciences in Iran.

Hoe goed werkt gember bij migraine vergeleken met sumatriptan?

Uit de studie bleek dat 250 milligram gemberpoeder even goed, zo niet beter werkt als sumatriptan (50mg).  Sumatriptan werkt goed tot zeer goed bij 86% van de migrainepatiënten en gemberpoeder werkte goed tot zeer goed bij 88% van de patiënten. Dit is opmerkelijk, omdat gemberpoeder spotgoedkoop is en geen slechte bijwerkingen heeft.

Bij sumatriptan had 20% van de patiënten nare neveneffecten gerapporteerd tegen 4% voor de gemberpillen. De gemberpillen veroorzaakten hooguit wat milde darmklachten. Gember heeft immers een laxerend effect. Dat is niet per se voor iedereen een slechte zaak, aangezien de halve westerse wereld last heeft van chronische obstipatie. De neveneffecten van sumatriptan waren echter een stuk slechter te noemen.

Sumatriptan heeft de volgende veel voorkomende bijeffecten:

  • Duizeligheid en draaiduizeligheid.
  • Een sederend effect.
  • Maagzuurproblemen.

Minder voorkomende neveneffecten van sumatriptan:

  • Hartaanval of overlijden.

Naast het feit dat je dood kunt gaan door de neveneffecten is sumatriptan niet zo effectief voor je werk. Door deze mogelijke “milde” bijeffecten mag je waarschijnlijk niet rijden of gevaarlijke machines bedienen na het gebruik van sumatriptan. Dus dat is nog steeds niet erg gunstig voor je werkzaamheden.

Gember is niet alleen goed ter bestrijding van migraine.

Gemberpoeder heeft een zeer hoge ORAC score (39000). Dat wil zeggen dat er veel anti-oxidanten in zitten. Dat is een leuke bijkomstigheid om je te beschermen tegen allerlei andere risicofactoren. Daarnaast heb je geen bezoek aan de huisarts nodig voor het verkrijgen van een recept. Het is daarnaast perfect geschikt voor gebruik bij noodgevallen als je onverwachts geen medicatie meer in huis hebt.

Tot slot

Gember is dus een uitstekend en uitermate goedkoop “medicijn” voor migraine patiënten. Het is daarom een must dat zoveel mogelijk migraine patiënten hiervan op de hoogte worden gebracht. Het kan geen kwaad om wat extra gemberpoeder over je groenten te strooien of om een achtste theelepel gemberpoeder in te nemen bij de eerste symptomen van migraine. Je kunt het zelfs meenemen naar je werk door het op je boterham te strooien, Zelfs als het niet meteen werkt kan het de duur van de aanval aanmerkelijk korter maken.  Ik vraag me af of clusterhoofdpijn patiënten er baat bij kunnen hebben. Triptanen worden namelijk ook aan clusterpatiënten voorgeschreven.

Mocht je de smaak van gember niet lekker vinden dan kun je op bol.com capsules met gemberpoeder vinden.

Meer weten over natuurlijke behandelwijzen van migraine? Ga dan hier naartoe:

11 Manieren om migraine op natuurlijke wijze te behandelen

 

Is er een verband tussen suiker en hoofdpijn?

 

Magnesium tekort veroorzaakt migraine, clusterhoofdpijn, spanningshoofdpijn en hypertensie

 

B-vitamines en migraine

 

Lavendel olie bij migraine? Een vergelijking met medicatie.

 

Kan ik mijn migraine verminderen met een ketogeen dieet?

 

Bronnen:

Case report:

1.Ginger (zingiber officinale) in migraine headache, T. Mustafa and K.C. Srivastava. Institute of biology, Odense University. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2214812/ 

Dubbelblind placebo gecontroleerde onderzoek naar gember en de vergelijking met sumatriptan:

2.  Comparison between the efficacy of ginger and sumatriptan in the ablative treatment of the common migraine. Mehdi Maghbooli et al. Zanjan University of medical sciences, Iran.

Ernstige bijwerkingen van sumatriptan:

3. Coronary vasospasm and myocardial infarction induced by oral sumatriptan. Sanjeev Wasson, MD and Vinod K.S. Jayam. MD.

Video van dr. Michael Greger harvard: