Een gemakkelijke manier om griep en verkoudheid snel te genezen.
Het is goed mogelijk om een verkoudheid te voorkomen of aanzienlijk korter te laten duren. Symptomen van een griep of verkoudheid kunnen met 85% verminderd worden met het gebruik van een hoge dosis vitamine c. Dat is al bekend sinds de jaren 70. De tweevoudig Nobelprijs Winnaar Linus Pauling publiceerde destijds een onderzoek onder de titel: “Vitamin C and the common cold”. Vitamine c is ontzettend belangrijk voor de mens, omdat wij in tegenstelling tot bijna alle dieren en planten, zelf geen vitamine c meer kunnen aanmaken. Het DNA staat als het ware “uit” bij de mens. Dit kan komen door een mutatie uit de tijd dat de mens nog in de buurt van de evenaar leefde.
Destijds werd nog een extreem lage dosering vitamine c gebruikt door de meeste onderzoekers. Toch werd er al een opmerkelijk resultaat bereikt bij verkoudheid en griep. De kans op ziekte en het aantal dagen van ziekte werden verminderd met 15% respectievelijk 30%. Maar hoe werd die 85% vermindering van klachten bereikt? Daar later meer over. Nu eerst wat achtergrond informatie.
Inhoudsopgave
- 1 Wat zijn de symptomen van griep en verkoudheid?
- 2 Er zijn geen bewezen effectieve medicijnen voor de griep en verkoudheid
- 3 Vitamine c als het ultieme antivirale middel
- 4 De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C is een farce
- 5 Hoeveel vitamine c produceren dieren als je het omrekent naar de mens?
- 6 Waarom de meeste onderzoeken niet goed gedaan zijn
- 7 Waarom ascorbinezuur niet de echte vitamine C is.
- 8 Vitamine C heeft een beschermende werking als antioxidant.
- 9 Vitamine E en alfaliponzuur helpen vitamine C te “recyclen”
- 10 Vitamine C heeft geen negatieve bijwerkingen indien…
- 11 Tot slot
- 12 Ik zou het enorm op prijs stellen als u dit artikel zou delen op facebook, twitter of andere social media.
- 13 Bronnen:
Wat zijn de symptomen van griep en verkoudheid?
De symptomen van griep en verkoudheid zijn:
- Koorts of verhoging (38+graden).
- Loopneus of een verstopte neus en niezen.
- Hoesten.
- Keelpijn.
- Hoofdpijn (vandaar natuurlijk deze post op mijn blog).
- Bij een buikgriep misselijkheid en braken en buikpijn. Buikgriep laten we verder buiten beschouwing.
Er zijn geen bewezen effectieve medicijnen voor de griep en verkoudheid
Er zijn geen gepatenteerde middelen (medicijnen) die effectief zijn gebleken bij verkoudheid of het griepvirus. Dat blijkt uit een wetenschappelijke studie uit 2001. Het opvallende is dat er wel significante effecten zijn gemeten met het gebruik van vitamine c. Het lichaam geven wat het nodig heeft is dus de beste optie.
Volgens hoogleraar G.E. Schuitemaker is vitamine c in een hoge dosering met afstand het beste antivirale middel wat hij kent. Bij ernstige infectieziekten adviseert hij zelfs een ascorbaat infuus met hoge doseringen. Vitamine c is namelijk direct betrokken bij de aanmaak van antilichaampjes. Zonder voldoende antilichaampjes heeft het immuunsysteem weinig slagkracht.
Een opmerkelijk voorbeeld van de werking van vitamine c is een verhaal over een patiënt met vogelgriep. Hij was in een coma geraakt en men had zijn leven eigenlijk al opgegeven. De familie heeft toen nadrukkelijk gevraagd hem een vitamine c infuus te geven. Na de toepassing van dat infuus ontwaakte hij weer uit zijn coma en werd hij weer helemaal beter. Toen heeft het ziekenhuis verboden om deze behandeling voort te zetten. Vervolgens werd de man weer ontzettend ziek van de vogelgriep. De familie heeft zich daardoor genoodzaakt gevoeld om juridische steun te zoeken. Na opnieuw de infusen toe te passen knapte de man weer helemaal op. De man leefde 4 jaar later nog steeds. Een opmerkelijk punt was dat deze man daarnaast een vorm van kanker had. Hij had daarom een bovengemiddeld risico om aan de vogelgriep te overlijden.
Uiteraard is een enkel voorbeeld onvoldoende is om van wetenschappelijke feiten te kunnen spreken. Het is daarentegen wel een ontzettend opmerkelijk voorbeeld. Dit voorbeeld werd gegeven tijdens een college voor studium generale ( Gert Schuitemaker bij de TU-Delft).
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C is een farce
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vitamine c is 70mg per dag. Dit is enkel gebaseerd op het voorkomen van scheurbuik. Dat is kortzichtig, want vitamine c doet nog veel meer voor het lichaam. Het is betrokken bij de vorming van weefsels en het voorkomen van botontkalking en hart- en vaatziekten. Vitamine c is samen met zink van groot belang voor de aanmaak van antilichaampjes. Zonder voldoende van deze vitamine heb je dus een slecht werkend immuunsysteem. Vandaar dus ook dat een verkoudheid of griepvirus vaak een week kan duren.
Wat veel mensen niet weten is dat bijna alle diersoorten zelf vitamine c aanmaken. De mens en sommige apensoorten zijn twee uitzonderingen. Het opvallende is dat de mens wel het benodigde genetische materiaal ervoor heeft. Helaas staan deze genen als het ware “uit”, wat kan komen door een mutatie. De apen waar het om draait krijgen 4,8 gram vitamine c binnen via hun dagelijkse voeding. De mens komt niet eens in de buurt omgerekend per kilogram lichaamsgewicht. Maar hoeveel heeft de mens dan nodig?
Hoeveel vitamine c produceren dieren als je het omrekent naar de mens?
De meeste diersoorten maken zeer grote hoeveelheden vitamine c aan. Maar hoeveel is dat omgerekend naar de mens?
- Rat: 1820 mg per dag (omgerekend naar 70 kg).
- Hond: 5670 mg per dag.
- Geit: 13300 mg per dag.
- Ter vergelijking een sinaasappel bevat 100 mg vitamine c.
Op basis van deze en nog veel meer vergelijkbare meetwaarden zou de mens zelf tussen de 2 en de 10 gram vitamine c per dag moeten aanmaken. Bij ziekte, zoals een verkoudheid of griep, liggen deze waarden nog veel hoger. De dieren produceren bij ziekte een veel hogere dosis vitamine c. De mens zou op basis daarvan tussen de 15 en de 25 gram vitamine c per dag nodig hebben bij ziekte.
Waarom de meeste onderzoeken niet goed gedaan zijn
Veel wetenschappelijke onderzoeken concluderen dat vitamine c slechts een beperkte invloed heeft. Er wordt dan gewerkt met 200 mg of 500 mg vitamine c en een placebo. De effecten die met deze zeer lage doseringen worden bereikt zijn echter statistisch significant. De gemeten effecten waren: 15% minder kans op ziekte en 20% tot 30% sneller herstel. Dat is indrukwekkend, aangezien het om zeer lage doseringen gaat. Bij hogere doseringen werd vastgesteld dat de symptomen van griep en verkoudheid 85% minder waren. De onderzoekers werkten met de volgende methode:
- 1 Gram vitamine c per uur gedurende 6 uur na het krijgen van de eerste symptomen van griep of verkoudheid (koorts en andere symptomen).
- Vervolgens 3 keer 1 gram vitamine c per dag na het intreden van de symptomen.
De normale inname van vitamine c bedraagt 1 tot 2 gram per dag. Na het oplopen van een infectieziekte mag je het gebruik ophogen zoals hierboven omschreven. Er is daarnaast ook een reden om bij flinke stress wat extra vitamine c in te nemen. Ook bij stress produceren dieren aanmerkelijk meer vitamine c.
Waarom ascorbinezuur niet de echte vitamine C is.
De naam zegt het al. Ascorbinezuur is een zure variant en dat wordt minder goed verdragen door je darmen. Dat neemt niet weg dat je zonder problemen 2 gram per dag kunt gebruiken. Een ander nadeel van ascorbinezuur is echter dat je het in een periode van 24 uur aanzienlijk meer verliest in de urine. De beste variant van vitamine c is de niet zure variant in de vorm van ascorbaat. Er zijn verschillende varianten zoals:
- Natrium ascorbaat
- Magnesium ascorbaat
- Calcium ascorbaat
- Ester-c (de chemische naam is: calcium-L-ascorbaat)
Er is onderzoek gedaan naar de hoeveelheid ascorbaat in witte bloedlichaampjes. Witte bloedlichaampjes zijn verantwoordelijk voor de werking van je immuunsysteem. Na de inname van ascorbaat neemt de hoeveelheid in de witte bloedlichaampjes spectaculair toe. Dit geeft aan dat het dus daadwerkelijk zin heeft om ascorbaat in te nemen.
Er bestaan twijfels over Ester-c, omdat ook deze vorm afwijkt van de normale vorm van vitamine c. Daarnaast heeft bijna ieder mens een tekort aan magnesium. Vandaar dat het gebruik van magnesium ascorbaat wel eens de beste optie zou kunnen zijn.
Bol.com heeft een groot assortiment voedingssupplementen, waaronder ook vitamine c in de vorm van ascorbaten.
Vitamine C heeft een beschermende werking als antioxidant.
Antioxidanten beschermen het lichaam tegen oxidatieve stress. Vrije radicalen beschadigen het DNA, de mitochondriën, de vaatwand en nog veel meer plekken in het lichaam. Bij de beschadiging van het DNA kan een tumor ontstaan. Bij de beschadiging van mitochondriën, wordt het een stuk moeilijker om voldoende energiemoleculen aan te maken (ATP). En de beschadiging van de vaatwand is een oorzaak van hart- en vaatziekten. Antioxidanten zijn dus zeer belangrijk voor het behoud van een goede gezondheid.
Vitamine E en alfaliponzuur helpen vitamine C te “recyclen”
Van zowel vitamine E als alfaliponzuur is bekend dat ze vitamine c helpen te “recyclen” als antioxidant. Er is daarnaast sprake van een synergetisch effect. Dit is overigens bij mijn weten voornamelijk het geval in de rol als antioxidant en niet bij de productie van antilichaampjes. Het kan dus interessant zijn om deze stoffen ook in te nemen.
Vitamine C heeft geen negatieve bijwerkingen indien…
Vitamine c heeft geen negatieve gevolgen indien je voldoende binnenkrijgt van andere vitamines en mineralen. Hoogleraar G.E. Schuitemaker geeft zelfs aan dat vitamine c op zichzelf al een zeer veilige stof is.
Er zijn wetenschappelijke onderzoeken die beweren dat een hoge dosis vitamine c de kans op nierstenen vergroot. Dit soort onderzoeken worden dan meestal gedaan op basis van urine. Hoe meer oxaalzuur in je urine zit hoe hoger de kans op nierstenen. Dat is de logica van onderzoekers. En dat is een logica die meestal ook het geval is.
Er zijn ook andere onderzoeken die juist spreken van 22% minder kans op nierstenen bij de inname van meer dan 1500 mg vitamine c per dag. Dat zijn vaak onderzoeken, die uitsluitend kijken naar nierstenen en niet naar oxaalzuur in de urine. Overigens zijn er ook onderzoeken bekend die aangeven dat de hoeveelheid urinezuur met 38% afneemt bij de inname van vitamine c. Dat verkleint de kans juist op urinezuur stenen en artritis. Dat ging overigens om doseringen van 4 gram per dag.
Tot slot
De werking van vitamine c neemt spectaculair toe bij hogere doseringen. Dat is in ieder geval bekend over verkoudheid en griep. Maar dat neemt niet weg dat het ook bij andere infecties een bijdrage kan leveren. Het immuunsysteem werkt namelijk veel beter met voldoende vitamine c. Voor een algemene onderhoudsdosering is 2 gram al voldoende. Neem bij voorkeur een ascorbaat in plaats van ascorbinezuur. Ascorbaat wordt uitmuntend opgenomen in de witte bloedlichaampjes. Helaas kun je ascorbaat niet kopen in de meeste supermarkten.
Bol.com heeft een groot assortiment voedingssupplementen, waaronder ook vitamine c in de vorm van ascorbaten.
Als je meer wilt weten over orthomoleculaire therapie ga dan naar: Orthomoleculaire therapie
Bronnen:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140673673922022
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1940935/
https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD000980.pub4/full
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.2006.10719543
https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD002743/abstract : Authors’ conclusions:
There are no licensed effective antivirals for the common cold.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1940935/
Hoe hoger de doses vitamine c hoe beter de beschermende werking bij griep en verkoudheid:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0161475499700059
https://jasn.asnjournals.org/content/15/12/3225.short
dr. Gert E. Schuitemaker, Het gouden boekje voor de gezondheid.
En een presentatie van Gert E. Schuitemaker. Minuut 36.
https://jasn.asnjournals.org/content/15/12/3225.short
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022534701660270