Hoofdpijn achter het oog

Hoofdpijn achter het oog kan meerdere oorzaken hebben. Het kan beangstigend zijn, maar het is meestal niet ernstig. Als je deze klachten vaker hebt of gedurende meerdere dagen achter elkaar kun je het beste naar de huisarts gaan. Toch kan je natuurlijk ook zelf erachter komen wat het mogelijk is, zodat je beter voorbereid bent op een gesprek met de arts.

Oorzaken van hoofdpijn achter het oog:

 • Vermoeidheid kan incidenteel hoofdpijn achter het oog veroorzaken.
 • Aandoeningen aan het oog:
  • Verslechterd zicht met een verkeerde bril, lang achter de computer of na lang lezen.
  • Ontsteking oogwit of oogkas.
  • Droge en geïrriteerde ogen
 • Sinusitis en bijholteontsteking.
 • Aandoeningen aan de oogzenuw:
  • Migraine met of zonder aura .
  • Oculaire migraine: pijn achter het oog zonder hoofdpijn.
  • Clusterhoofpijn
 • Druk op het oog, intracraniële druk. Vaak met afwijkingen in het zicht.
  • Hoge bloeddruk/hypertensie.
  • Een hersentumor.
  • Afwijkingen aan de grootte van de schedel.
 • Bij een ongeval.

Hoofdpijn door aandoeningen aan het oog

Als je verziend of bijziend bent, kun je pijnklachten bij het oog krijgen. Ook kun je deze klachten krijgen als je bril niet de juiste sterkte heeft of als je langdurig hebt zitten lezen, of achter de computer hebt gezeten. Het gaat daarbij meestal om milde pijn. Bij een ontsteking aan het oogwit of de oogkas zijn de klachten anders. Het belangrijkste symptoom bij een oogontsteking, is dat de bloedvaten in de ogen opzwellen. Je krijgt daardoor rode ogen met soms een geknapt bloedvat. Er zijn veel verschillende oogaandoeningen dus als je denkt dat je iets aan je oog hebt, kun je het beste doorverwezen worden naar een oogarts voor een diagnose.

Hoofdpijn aan het oog door sinusitus of bijholte-ontsteking

Sinusitis en bijholte ontstekingen worden vaak veroorzaakt door een verstopte neus of een verstopt buisje tussen de neusholtes. Hierdoor kan de zelfreinigende werking van de neus en bijholtes niet goed plaatsvinden. Er ontstaat een druk op het voorhoofd of het gezicht, wat pijn kan veroorzaken. Ook kan er sprake zijn van pijn bij het oog.

Wil je meer weten over sinusitis en bijholte-ontstekingen? Ga dan naar:

Een voorhoofdsholteontsteking als veroorzaker van hoofdpijn

Hoofdpijn gerelateerde ontstekingen natuurlijk behandelen

Hoofdpijn achter het oog door aandoeningen aan de oogzenuw

Migraine, oculaire migraine en clusterhoofdpijn kunnen zenuwpijn achter het oog veroorzaken. Deze aandoeningen worden gekenmerkt door een zware pijn, waarbij normale pijnstillers onvoldoende werken.

Bij migraine is er sprake van een bonzende, kloppende hoofdpijn bij een gezichtshelft gedurende meerdere uren tot zelfs 3 dagen. Migraine kan ook gepaard gaan met een aura, waarbij zich allerlei vreemde neurologische symptomen kunnen voordoen aan de zintuigen, inclusief verlammingen en verminderde spraak. Migraine gaat bijna altijd gepaard met overgevoeligheid voor licht en geluid en misselijkheid. Meestal gaat het niet om pijn op een geïsoleerde plek achter het oog. Als er enkel een stekende pijn achter het oog is, dan kan er sprake zijn van oculaire migraine of clusterhoofdpijn.

Wil je meer weten over migraine of over de aurasymptomen van migraine ga dan naar:

Migraine symptomen

Wat zijn de oorzaken van mijn migraine?

Wat zijn de bijwerkingen van de migraine medicijnen?

11 Manieren om migraine op natuurlijke wijze te behandelen

Kan ik mijn migraine verminderen met een ketogeen dieet?

Hoofdpijn achter het oog: clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn, ook wel de neuralgie van Horton genoemd, wordt gekenmerkt door het feit dat het meestal in korte, maar zeer hevige aanvallen komt van enkele minuten tot  drie uur. Vaak doen zich ook meerdere aanvallen voor op een dag. De aanvallen vinden meestal op hetzelfde moment van de dag plaats en laten zich dan ook goed voorspellen. De stekende pijn is meestal ondraaglijk tot op het punt dat mensen er een doodwens aan kunnen overhouden. Wil je meer weten over clusterhoofdpijn ga dan naar:

Wat zijn de oorzaken van clusterhoofdpijn?

Clusterhoofdpijn medicatie

Clusterhoofdpijn natuurlijk behandelen met 4 supplementen

Druk op het oog: intracraniële druk

Druk op het oog, of intracraniële druk kan zich voordoen bij een hoge bloeddruk, een hersentumor of een slecht gegroeide, of te kleine schedel. Bij een verhoogde bloeddruk kun je dit eenvoudig laten meten door een test, waarbij een strakke band om de arm wordt opgepompt. Heb je geen last van een hoge bloeddruk, maar ervaar je wel een grote druk achter het oog. Dan heb je een hoge druk in de schedel door een tumor of door een slecht gegroeide schedel. Het is daarbij belangrijk om naar de huisarts te gaan, die kan je vervolgens doorverwijzen. Overigens komt een tumor of een slecht gegroeide schedel zelden voor. Het zou ook zo kunnen zijn dat je alleen de perceptie hebt van een hoge druk op het oog en dat er een andere achterliggende oorzaak is.

Hoe weet je of je een hersentumor hebt?

De meest opvallende symptomen van een hersentumor zijn:

 • Er kan een aanhoudende druk in het hoofd worden gevoeld, maar dat is lang niet altijd het geval.
 • Meestal is er bij een hersentumor geen hoofdpijn. Als er wel hoofdpijn is door de tumor dan wordt de pijn erger bij het kracht zetten, niezen, bukken of persen.
 • Ook kan er sprake zijn van misselijkheid en braken. Voornamelijk braken zonder misselijkheid  of maagklachten is een symptoom om je bezorgd om te maken.
 • Verlammingsverschijnselen.
 • Spraakproblemen.
 • Epileptische toevallen.
 • Gedragsverandering.

De meeste van deze symptomen hebben vaak een alternatieve verklaring. Zo kunnen spraakproblemen of verlammingsverschijnselen ook aura symptomen zijn bij een migraine aanval. In een dergelijk geval is het belangrijkste verschil dat de aura symptomen van voorbijgaande aard zijn. Zijn de symptomen niet binnen 3 dagen weg en was er geen migraine dan zijn deze symptomen een stuk ernstiger.

Overigens is het niet verstandig om zo lang te wachten voordat je naar de huisarts gaat. Tenzij je dus bekend bent met deze symptomen van je migraine. Een epileptische aanval hoeft ook niet specifiek te duiden op een hersentumor. Een belangrijk punt om op te letten is dat er langzaam steeds meer neurologische klachten bij zijn gekomen en dat deze steeds frequenter plaatsvinden.

Behandeling van hoofdpijn achter het oog

De behandeling hangt sterk af van de oorzaak. Meestal kun je het beste aanvallen voorkomen door middel van de juiste leefstijl. Zo kun je met voldoende magnesium en B-vitaminen veel hoofdpijnklachten voorkomen, waaronder migraine en clusterhoofdpijn. Ook kun je ontstekingen voorkomen door je weerstand te verbeteren, bijvoorbeeld door goed te rusten en voldoende vitamine c in je voeding te hebben.

Je kunt daarnaast het beste een neusverstopping voorkomen, zodat je geen problemen krijgt met de ontsteking van de neusholtes. Als het niet lukt de klachten te voorkomen kun je het beste naar de huisarts gaan en doorverwezen worden naar een oogarts, neuroloog of een KNO-arts afhankelijk van de diagnose.

Tot slot

Het vinden van de juiste diagnose is uiterst complex omdat er talloze afwijkingen aan het oog of de oogzenuw mogelijk zijn. Meestal zijn ernstige aandoeningen zeer zeldzaam en hoef je je daar geen zorgen om te maken.

 

Bronnen:

https://www.oogartsen.nl/oogartsen/overige_oogziekten/hoofdpijn/

https://hersentumor.nl/over-hersentumoren-2/klachten-verschijnselen/hoofdpijn/

https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/algemeen/hoofdpijn-achter-oog-waar-komt-vandaan/item72494

https://www.oogartsen.nl/oogartsen/hoornvlies_slijmvlies/roodheid_rode_ogen/

https://oogfonds.nl/oogklachten/vermoeide-ogen/