Hoofdpijn symptomen en de bijbehorende diagnose.

Er zijn veel symptomen die iets zeggen over de mogelijke oorzaak van de hoofdpijn. Pijn aan een gezichtshelft, achter het oog, het voorhoofd,de bovenkant of achterkant van het hoofd, kan direct iets zeggen over de oorzaak. In de onderstaande lijst ziet u veel gevraagde informatie over hoofdpijnklachten en de omstandigheden waarin die pijn voorkomt. Deze tekst kan ook worden gebruik als een test om te bepalen welk soort hoofdpijn je hebt.

Hoofdpijn voorhoofd

Hoofdpijn bij het voorhoofd komt zeer vaak voor. Bij een milde pijn is er sprake van spanningshoofdpijn. In dat geval voelt het alsof er een strakke band rond het hoofd zit. Wil je meer weten over de natuurlijke behandeling van spanningshoofdpijn? Klik dan op de onderstaande link:

Spanningshoofdpijn natuurlijk genezen met deze 8 adviezen.

Bij een hevige, bonzende hoofdpijn met misselijkheid en overgevoeligheid voor licht en geluid, is er sprake van migraine.

Hoofdpijn rechter of linker gezichtshelft

Bij migraine is er meestal sprake van pijn in een linker of rechter gezichtshelft. Soms heb je echter last van beide gezichtshelften.

Wil je meer weten over de natuurlijke behandeling van migraine, waarbij je 70% van de aanvallen kunt voorkomen. Klik dan op de onderstaande link:

11 Manieren om migraine op natuurlijke wijze te behandelen.

Heb je alleen pijn direct achter een van de ogen? Dan is er sprake van clusterhoofdpijn.

Hoofdpijn bij de slapen

Spanningshoofdpijn is een pijn op het voorhoofd en bij beide slapen. Het voelt alsof er een strakke band om je  hoofd zit. Deze vorm van hoofdpijn komt het meeste voor.

Heb je alleen last bij de slapen? Dan kan er sprake zijn van: Arteritis temporalis. Dit komt voornamelijk voor bij mensen ouder dan 50 jaar. Het is overigens niet ondenkbaar dat het bij jongere mensen voorkomt.

Hoofdpijn achter oog

Heb je een scherpe hevige pijn achter het oog? Een zeer pijnlijke scherpe pijn, die in de vorm van korte en hevige aanvallen komt? Gebeurt dat meestal op hetzelfde tijdstip van de dag? Dan heb je waarschijnlijk clusterhoofdpijn. De rest van de klachten kunnen vergelijkbaar zijn met migraine: misselijkheid, slecht tegen licht of geluid kunnen en soms ook neurologische klachten (zoals een aura). Het voornaamste verschil met migraine is dat clusterhoofdpijn direct achter een oog wordt gevoeld.

Dit is bij migraine niet of beperkt het geval. Bij migraine heb je een vaak een gezichtshelft waar het pijn doet, maar niet een directe aanwijsbare locatie. De pijn bij migraine wordt vaak als bonzend ervaren. Een aanval van clusterhoofdpijn duurt wat korter en is heviger.  De lengte is bijvoorbeeld 15 minuten tot een uur. Een migraineaanval kan vele uren tot zelfs meerdere dagen in beslag nemen.

Als je clusterhoofdpijn hebt kun je het beste contact opnemen met een arts en zorgen dat je voldoende zuurstof krijgt. Migraine medicijnen helpen vaak ook redelijk goed. Wil je aanvallen liever voorkomen dan genezen. Klik dan op de onderstaande link:

Clusterhoofdpijn natuurlijk behandelen met 4 supplementen.

Is er geen sprake van de aanvalssymptomen van clusterhoofdpijn? Dan is er een verhoogde kans op een hersentumor. Maar voordat je je teveel zorgen maakt; dit komt vrij zelden voor.

Hoofdpijn boven het oog

Als je hoofdpijn boven het oog hebt kan dat door verschillende oorzaken komen. Is het een plaatselijke en stekende pijn die vaak voorkomt of zelfs chronisch is? Dan heb je waarschijnlijk last van aangezichtspijn.

Hoofdpijn achter het oor

Hoofdpijn achter het oor kan worden veroorzaakt door een infectie. De lymfeklieren zijn dan opgezwollen. Dit kan het gevolg zijn van een verkoudheid. Ook kun je last hebben van een middenoorontsteking. Bij ernstige pijn en koorts kun je het beste een arts raadplegen.

Hoofdpijn bij het bukken

Als je pijn hebt tijdens het bukken gaat het vaak om een cervicogene hoofdpijn vanuit de nek. De pijnklachten stralen dan uit vanuit de nek, het achterhoofd en de bovenkant van het hoofd. Dit komt door letselschade aan de nek. Meestal is er een directe oorzaak uit het verleden, zoals een ongeluk of vechtpartij.

Een andere optie is dat je tijdens het bukken pijn voelt bij het voorhoofd en de neusholten. In dat geval komt de pijn door drukverschillen tijdens het bukken. Je hebt dan waarschijnlijk last van een voorhoofdsholteontsteking. Deze wordt meestal veroorzaakt door een verstopping van de neus, waardoor de holten ontstoken kunnen raken. De oorzaken kunnen verschillen tussen: een verkoudheidsvirus, een neusallergie of te nauwe kanaaltjes tussen de holten. Bij het laatste is er meestal sprake van zeer vaak voorkomende ontstekingen van de sinussen.

Hoofdpijn holtes

Als je pijn hebt bij de bijholtes rond de neus of de voorhoofdsholtes dan heb je waarschijnlijk een vorm van sinusitis. Sinusitis wordt veroorzaakt door een verstopte neus, waardoor vervolgens een ontsteking ontstaat.

Hoofdpijn vanuit de nek

Hoofdpijn vanuit de nek voel je sterker bij het bukken of bij andere lichamelijke activiteiten. Deze vorm van pijn wordt veel verward met spanningshoofdpijn. In 20% van alle gevallen is er sprake van cervicogene hoofdpijn vanuit de nek. Het komt dus veel voor. De enige soort die vaker voorkomt is spanningshoofdpijn. Hoofdpijn vanuit de nek wordt vaak veroorzaakt door letsel aan de bovenste drie nekwervels. Dit kun je vrij gemakkelijk oplopen door een vechtpartij, een whiplash of een ander soort ongeluk. Het letsel aan de nek kan soms door een chirurgische ingreep worden verholpen.

Hoofdpijn achterhoofd

Als je uitsluitend pijn op het achterhoofd hebt is er bijna altijd sprake van hypertensie (een hoge bloeddruk). Tenzij je een ongeluk gehad hebt en een klap op je achterhoofd hebt gehad. Als de pijn uitstraalt naar de bovenkant van het hoofd kan het een vorm van cervicogene hoofdpijn zijn. Dat is een soort hoofdpijn, waarbij er pijn uitstraalt vanuit de bovenste nekwervels naar de achterkant en de bovenkant van het hoofd.

Hoofdpijn hoge bloeddruk

Bij een hoge bloeddruk heb je hoofdpijn in het achterhoofd en je voelt spanning. Sommige mensen kunnen het hart horen of voelen kloppen. Vaak helpt het om te gaan liggen en afstand te nemen van slechte gedachten. Dit kun je doen door aan goede dingen te denken. Het belangrijkste is natuurlijk dat je contact hebt met een arts. Vaak is een hoge bloeddruk een indicatie van hart en vaatziekten of een burn-out.

Heb je daarnaast pijn op de borst? Een hevige pijn die uitstraalt vanuit de borst naar de linker arm (meestal de linker arm, heel soms juist de rechter). Ben je extreem vermoeid, waardoor je amper nog kunt lopen? Je kunt waarschijnlijk het beste een ambulance bellen, want de meeste huisartsen schrijven eerst maagzuurremmers voor. Ja dat is geen grap, ik heb dat vaker gehoord namelijk. Een man met een groot achterwandinfarct (4 bypasses kreeg hij uiteindelijk) kreeg eerst doodleuk maagzuurremmers voorgeschreven door de huisarts. Zorg dat je de huisarts verteld over de pijnklachten in de arm en borst, en de extreme vermoeidheid.

Hoofdpijn bovenkant hoofd

Als je hoofdpijn aan de bovenkant van je hoofd hebt is er meestal sprake van cervicogene hoofdpijn vanuit de nek. Vaak heb je ook pijn aan de achterkant van het hoofd en in de bovenste drie nekwervels.

Ook spanningshoofdpijn kan pijn aan de bovenkant van het hoofd veroorzaken. Maar meestal is er sprake van het gevoel dat je een strakke band om je hoofd hebt, met pijn bij het voorhoofd en de slapen als gevolg.

Hoofdpijn hele hoofd

Hoofdpijn rond het gehele hoofd is meestal een vorm van spanningshoofdpijn. Je hebt dan vaak ook last van spierkramp rond de schouders en de nek. Het gaat om een matige pijn, welke het gevoel geeft alsof er een strakke band rond het hoofd zit.

Hoofdpijn tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap veranderen de hormonen. Vrouwelijke hormonen kunnen migraine veroorzaken. Vandaar ook dat migraine aanzienlijk vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. Vaak is er een hevige bonzende pijn in een van beide gezichtshelften, maar het kan ook in beide gezichtshelften het geval zijn.

Een ander punt is dat hoogzwangere vrouwen allerlei lichamelijke klachten kunnen krijgen. Een daarvan is spanningshoofdpijn, welke wordt veroorzaakt door spierspanning. Het voelt alsof er een strakke band om het hoofd zit en je voelt dit voornamelijk bij het voorhoofd of de zijkanten van het hoofd.  Vaak heb je verkrampte spieren in de schouders en de nek. Als dat het geval is hebben je spieren een tekort aan elektrolyten, zoals kalium, calcium en magnesium. Een tekort aan zout komt wat minder vaak voor. Daarnaast speelt stress een rol. Daarbij behoren ook: lichamelijke inspanning, kou, en dergelijke.

Hoofdpijn, misselijkheid en braken

Hoofdpijn en misselijkheid gaan vaak samen met migraine aanvallen of clusterhoofdpijn aanvallen. Migraine en clusterhoofdpijn kenmerken zich door zeer hevige hoofdpijn.  Daarnaast kan iemand ook gewoon een buikgriep hebben met de bijbehorende hoofdpijn.

Als de hoofdpijn weggaat als je buiten bent of alles goed ventileert door de ramen open te zetten, kan dat ook wijzen op een koolmonoxidevergiftiging. Dit komt voor bij slecht onderhoud aan kachels of slechte geisers en boilers. of bij het verbranden van dingen in huis.

Bij een slechte ventilatie en vocht kun je ook last krijgen van je voorhoofdsholtes, maar daar krijg je geen misselijkheid van.

Ook na het gebruik van alcohol kun je deze verschijnselen krijgen. Maar dan weet je waarschijnlijk ook meteen waardoor het komt.

Hoofdpijn en diarree of braken

Bij diarree of braken verlies je grote hoeveelheden elektrolyten (natrium, kalium, calcium en magnesium). Hierdoor heb je een grote kans op spanningshoofdpijn door spierkramp rond de schouders en de nek.

Ook kun je last hebben van een buikgriepvirus.

Hoofdpijn en flauwvallen

Flauwvallen wordt meestal veroorzaakt door het feit dat je lichaam op een lager pitje gaat. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een zuurstoftekort/ kortademigheid. Je kunt ook je bewustzijn verliezen als je slechte dampen hebt ingeademd. Er is dan sprake van een acute vergiftiging. Zoek direct frisse lucht en probeer flauwvallen te voorkomen.

Hoofdpijn en koffie

Hoofdpijn kan het resultaat zijn van ontwenningsverschijnselen bij het stoppen met cafeïne. Als je een redelijke tijd geen koffie hebt gebruikt kun je daar last van krijgen. Andere bijkomende klachten kunnen zijn dat je je moe en uitgeput voelt en zin hebt in koffie.

Hoofdpijn na het drinken van alcohol

Na het drinken van alcohol kun je een kater krijgen. De pijn bevind zich in het gehele voorhoofd en mogelijk ook elders. De pijn wordt veroorzaakt door aceetaldehyde, wat in de lever wordt gevormd bij de vertering van alcohol. Vaak wordt de kater erger door slecht verteerbare alcoholen in het drankje. Het gaat daarbij om alcoholen die door fabrieksprocessen verwijderd hadden moeten worden. Helaas zijn er vaak nog resten aanwezig. Dat is voornamelijk het geval bij goedkope alcoholische dranken.

Een uitzondering kan worden gemaakt voor bier en wijn. Deze kunnen specifiek ook migraine veroorzaken door een stof genaamd tyramine. Tyramine heeft een invloed op de vaatverwijding van bloedvaten en kan daardoor migraine veroorzaken.

Hoofdpijn na drugsgebruik

Drugs zorgt meestal voor een enorme stijging van dopamine en/of serotonine. Deze stoffen hebben direct een invloed op hoe je je voelt. Een disbalans kan hoofdpijn veroorzaken.

Bij extreme hoofdpijn is het waarschijnlijk het beste om direct contact op te nemen met een arts en op te biechten wat je hebt gebruikt. Bij bewusteloosheid moet direct een ambulance worden gebeld (112).

Hoofdpijn gaat niet weg

Als de hoofdpijn niet weg gaat is er vaak sprake van een medicijn afhankelijke hoofdpijn. Je gebruikt vaker dan 15 keer in de maand pijnstillers. En je hebt het gevoel dat je niet zonder kunt functioneren. Het kan een week duren om af te kicken van de pijnstillers. Vaak Is er een vorm van mentale afhankelijkheid opgebouwd. Het is daarom moeilijk om er vanaf te komen.

Een medicijnafhankelijke hoofdpijn ontstaat vaak na een periode, waarin veel pijnstillers werden gebruikt. Je had bijvoorbeeld een serie migraineaanvallen tijdens een week of langer.

Hoofdpijn bij het wakker worden

Het is bekend dat bijvoorbeeld clusterhoofdpijn zich kan voordoen na een dutje of zelfs iemand uit zijn of haar slaap kan wekken. Het is dan ook de vraag of je pijn hebt bij het wakker worden, of dat je wakker wordt door de pijn..

Is er sprake van een zeurende hoofdpijn bij het wakker worden, die weggaat bij het voldoende frisse lucht? Dan kan er sprake zijn van een koolmonoxidevergiftiging. Koolmonoxidevergiftiging vind plaats bij een onvolledige verbranding in bijvoorbeeld een geiser, kachel of een open haard. Meestal is er sprake van ernstig achterstallig onderhoud.

Is er van geen van deze dingen sprake dan heb je waarschijnlijk wat minder goed gelegen tijdens je slaap. Je kunt dan spanningshoofdpijn hebben. Of je hebt hoofdpijn door een tijdelijk tekort aan zuurstof.

Naast dit alles is het mogelijk dat je tijdens je slaap allergisch hebt gereageerd. Dit kan bijvoorbeeld bij een allergie voor huisstofmijt of graspollen. Het gevolg is dat je een verstopte neus krijgt en wakker wordt omdat je ademhaling slecht is. Hoofdpijn komt daarbij ook voor.

Hoofdpijn gaat niet weg met paracetamol

Paracetamol is een milde pijnstiller, die onvoldoende helpt bij neuralgische pijnen zoals migraine, clusterhoofdpijn of aangezichtspijn. Overigens heeft paracetamol de voorkeur bij matige hoofdpijnklachten, omdat je van zwaardere pijnstillers maag- of darmbloedingen kunt krijgen bij veelvuldig gebruik.

Een andere optie is de zogenaamde medicijn afhankelijke hoofdpijn. Daarbij is er juist sprake van de instandhouding van de pijnklachten door het gebruik van medicijnen zoals paracetamol. Daarbij slik je vaker dan 15 keer per maand pijnstillers. Afkicken kan het beste onder de begeleiding van een arts. Het gaat namelijk vaak gepaard met psychische problemen en bijvoorbeeld chronische migraine. Je bent vaak niet voor niets zoveel medicijnen gaan slikken. Deze klachten moeten ook behandeld worden.

Extreme hoofdpijn

Bij extreme hoofdpijn gaat het om een ondraaglijke pijn die zomaar op komt zetten. Een belangrijk kenmerk is dat degene nog nooit zoiets heeft meegemaakt. Het gaat daarbij dus niet om migraine of clusterhoofdpijn, die relatief vaak voorkomen.  De extreme pijn komt zomaar in de loop van een minuut of enkele minuten opzetten en wordt daarom dan ook een “thunderclap headache genoemd”. Het komt als een donderslag bij heldere hemel. Dit soort hoofdpijn kan gepaard gaan met uitvalsverschijnselen en andere neurologische klachten.

Mogelijke oorzaken zijn:

  • Een hersenbloeding
  • Een bloedpropje (TIA: Transient Ischemic Attack)
  • Een hersentumor
  • Een cyste in de hersenen
  • Herseninfarct

In 75% van de gevallen is het niet ernstig, maar het is absoluut noodzakelijk om contact op te nemen met een arts.

Daarnaast is er niet altijd sprake van hoofdpijn bij dergelijke acute aandoeningen. Hangt echter een gezichtshelft scheef en heeft iemand spraakproblemen, dan is er een verhoogde kans op een op handen zijnde migraine aanval met uitvalverschijnselen of een TIA een hersentumor,hersenbloeding een cyste of herseninfarct. Er is nogal een groot verschil in de ernst van deze mogelijke oorzaken. In een dergelijk geval moet je altijd contact opnemen met een arts om ernstige oorzaken uit te sluiten.

Moet iemand spontaan braken zonder misselijkheid? Dan is er een verhoogde kans op een hersentumor. En zo zijn er nog meer verschijnselen mogelijk die zeldzaam zijn. Ook kunnen er epileptische aanvallen zijn bij een hersentumor. Er zijn ook veel voorkomende klachten zoals hoofdpijn klachten bij het bukken. In 99% van de gevallen is er geen sprake van een tumor in een dergelijk geval.

Pas na een MRI scan is er met zekerheid een oorzaak vast te stellen.

Tot slot

Welke klachten je ook hebt. Contacteer een arts als er sprake is van ernstige klachten.

Wil je meer weten over de behandeling? Klik dan op een onderstaande link:

Spanningshoofdpijn natuurlijk genezen met deze 8 adviezen.

11 Manieren om migraine op natuurlijke wijze te behandelen.

Clusterhoofdpijn natuurlijk behandelen met 4 supplementen.

Hoe wordt cervicogene hoofdpijn vanuit de nek behandeld?

Kan aangezichtspijn natuurlijk worden behandeld?

De voorhoofdsholteontsteking