Hoofdpijn en voeding als maatschappelijk probleem

Ik heb ooit ergens gelezen dat hoofdpijn de maatschappij jaarlijks 155 miljard euro kost. Dat is een waanzinnig groot bedrag, ook al gaat het om de hele wereld.

Het kan de overheid, de verzekeraars en de werkgever dus veel geld kosten. Maar jijzelf hebt de klachten en bent natuurlijk nog meer de dupe.

Sociale gevolgen van hoofdpijn

Moet je je voorstellen. Je staat op het punt promotie te maken en in een maand tijd heb je 3 zware migraine aanvallen waardoor je enkele dagen niet kunt werken. Vervolgens zul je vrijwel zeker je promotie missen. Dat kan jou dus je carrière kansen kosten of nog erger: je humeur, waardoor je vervolgens je relatie aan je voorbij ziet gaan.

Wat in mijn persoonlijke ervaring nog het ergste is, is de sociale druk die daarbij komt kijken. Je kunt op je werk voor lui varken worden uitgemaakt. Of voor een feestbeest die te diep in het glaasje heeft gekeken doordeweeks. Mensen fabriceren vaak hun eigen werkelijkheid en verzinnen achter je rug dingen over je. En dat alles terwijl je zelf het leven van een monnik leeft. Je gaat om 21:00 uur naar bed, je rookt of drinkt niet. Je gaat vrijwel nooit uit en je hele leven staat in het teken van je hoofdpijn klachten en voornamelijk het voorkomen daarvan.

Als dat je huidige leven is, weet je heel goed waar ik het over heb. Het is een probleem wat veel groter is dan een financieel probleem. Het kan daadwerkelijk je plezier uit het leven halen. In sommige extreme gevallen kan iemand suïcidaal worden of het huwelijk op de klippen zien lopen. Wat het ook voor jou betekent. Je moet er iets aan doen en het liefst wil je in korte tijd verbetering zien. Helaas helpen de medicijnen niet om de hoofdpijn aanvallen te voorkomen. Laat staan dat je jezelf kunt genezen. Het komt immers door de genen. Altans dat is de aangeleerde hulpeloosheid waar je in terecht kunt komen. Niet dat de genen geen rol kunnen spelen, maar dat is niet de belangrijkste factor.

Hoofdpijn is vaak een fysiologisch probleem, niet een tekort aan paracetamol

Aan hoofdpijn valt veel meer te doen dan de arts je wilt laten geloven. Het wordt niet veroorzaakt door een tekort aan paracetamol, of tryptanen in je bloed. Hoofdpijn wordt veroorzaakt door problemen in je fysiologie. Bij de ene persoon uit zich dat in hoofdpijn bij een andere persoon uit zich dat in depressie of een burnout, overgewicht, diabetes (type 2) en nog vele andere klachten. Of nog erger meerdere klachten tegelijkertijd.

De meeste mensen hebben tekorten waar ze zelf geen weet van hebben. De belangrijkste reden dat deze tekorten kunnen ontstaan is het nuttigen van teveel calorieën zonder enige voedingswaarde. Een mooi voorbeeld van een dood product is wit brood. Wit brood bevat vrijwel geen vitamines, mineralen of spoorelementen. Het bevat wel zetmeel zonder vezels, wat razendsnel wordt omgezet in een hoog bloedsuiker. Het gevolg is dat je insuline snel omhoog gaat, waardoor je bloedsuiker een uur later weer te laag is. En vandaar dat je de hele dag van snack naar snack leeft.

Het gevolg van het eten van veel dode calorieën is al jaren een zorg van de universiteit in Wageningen. De meeste landbouwgrond in Nederland is dusdanig uitgeput dat er vrijwel geen voedingswaarde meer in zit. De meeste voeding die wij eten is zo gefabriceerd dat het lekker is, maar vrijwel geen nutriënten meer bevat. Dat mes snijd zich dus aan twee kanten. De groenten bevatten minder gezonde stoffen en de overconsumptie van dode calorieën berooft je meer en meer van nutriënten.

Stop je lichaam te beroven van nutriënten

De meeste mensen geloven dat ze goed bezig zijn als ze volkorenbrood eten. Helaas is volkorenbrood bijna altijd voor 49% wit meel.  Veel beter is het eten van speltbrood of donker rogge brood. Alle andere opties in de supermarkt kun je beter laten staan. Je hebt zelfs meergranenbrood waar een kleurtje aan wordt toegevoegd door middel van gekaramelliseerd moutmeel. Begin er niet aan. Sterker nog mijd gefabriceerde producten zoveel als je kunt en keer terug naar de volledige voeding, zoals de natuur die te bieden heeft.

Helaas moet je minimaal een kilogram groenten eten om uberhaubt de juiste hoeveelheden binnen te krijgen. Begin maar eens in de ochtend met het eten van een halve kilo broccoli. Niemand doet zoiets waanzinnigs toch? Als je dr. Michael Greger van Harvard moet geloven moet je 12 porties plantaardige voeding per dag eten. Inclusief noten, bessen, groente, fruit, volle granen en peulvruchten. Dat is ongeveer 1,5kg aan plantaardige voeding. Dat zijn hoeveelheden waar vrijwel niemand aan komt. Laat staan dat het praktisch is om zulke hoeveelheden naar binnen te werken. En als je ook nog eens zonder pesticiden wilt eten, ben je ook nog eens veel geld kwijt.

Focus dus op voeding met een hoge dichtheid aan voedingswaarde

Voornamelijk de praktische redenen weerhouden mensen ervan om gezond te eten. Maar wat als je bijvoorbeeld noten en zaden zou eten? Dan hoef je opeens veel minder te eten. Focus daarbij op ongebrande noten zoals: walnoten, cashewnoten en macadamia’s. Deze zijn geschikt voor mensen met hoofdpijn, door een laag histamine en weinig omega 6 (wat ontstekingen verergerd). Pinda’s bevatten helaas teveel histamine, wat vooral voor migraine een probleem is.

Een andere optie is gedroogd fruit of avocado’s. Wat je ook doet, zorg dat je daarnaast focust op kruisbloemige groenten en veel groene bladgroenten. Maak het aangenaam voor jezelf en probeer het lang vol te houden.

Als je stopt jezelf te beroven van essentiële voedingsstoffen zul je langzaam herstellen van decennia aan uitputting. Geef het minimaal 4 weken de tijd.

Tot slot

Tot slot wil ik graag verwijzen naar de belangrijkste blogposts over voeding. Het gaat daarbij om:

http://www.wegmethoofdpijn.nl/magnesium-tekort/

http://www.wegmethoofdpijn.nl/elektrolyten-spanningshoofdpijn/

http://www.wegmethoofdpijn.nl/orthomoleculaire-therapie/

http://www.wegmethoofdpijn.nl/uitdroging/

http://www.wegmethoofdpijn.nl/migraine-oorzaken/

http://www.wegmethoofdpijn.nl/suiker-hoofdpijn/

http://www.wegmethoofdpijn.nl/aspartaam-hoofdpijn/

Deze artikelen bevatten tevens veel bronnen ter onderbouwing.