Kan mijn hormonale migraine behandeld worden?

Hormonale migraine bij menstruatie of de overgang kan prima behandeld worden met hormonen. Daarnaast bestaat ook bij mannen een hormonale oorzaak. Hormonale migraine komt bij vrouwen drie keer zo vaak voor als bij mannen. Zoals je bij de oorzaken van migraine hebt kunnen lezen zijn schommelingen in de hormoonhuishouding tijdens de menstruatiecyclus of de menopauze bij vrouwen mogelijk een oorzaak van hormonale migraine. Ook bij mannen bestaat een mogelijke hormonale oorzaak als er sprake is van een andere verhouding tussen testosteron en oestrogeen.

Voordat vaststaat of een verkeerde verhouding van hormonen de oorzaak is, zou een arts over kunnen gaan tot het testen van de hormoonspiegel dit gebeurt door middel van een bloedonderzoek:

Bloedtesten voorafgaand aan de behandeling van hormonale migraine:

-Lipidenspectrum (t-chol, LDL, HDL, triglyceriden)
-Totaal oestrogenen (bij vrouwen)
-Oestradiol (standaard bij mannen: serumconcentratie tot 53 pg/dl)
-Progesteron (standaard: 0,3-1,2 ng/ml)
-Totaal testosteron (streefwaarde man: 650-827 ng/dl; vrouw: 60-76 ng/dl)
-DHEA-S (streefwaarde man: 500-650 mcg/dl; vrouw: 250-380 mcg/dl)
-Pregnenolon (streefwaarde man: 10-180 ng/dl; vrouw: 200 ng/dl)

Bij afwijkende hormoonconcentraties in het bloed kan een endocrinoloog ervoor kiezen om hormonen te gaan voorschrijven of hormoon regulerende medicijnen zoals precursors van hormonen. Voordat dit gebeurd is het verstandig na te gaan welke invloeden er zijn op de hormoonhuishouding. Een voorbeeld daarvan is de pil.

Stop met de pil bij hormonale migraine

Als verwacht wordt dat iemand hormonale oorzaken heeft van migraine is het verstandig om te stoppen met de inname van orale anticonceptiva. De pil maakt het onmogelijk om zwanger te raken door de hormoonhuishouding te beinvloeden, waardoor er geen eisprong meer kan plaatsvinden. Daarnaast is er ook geen menstruatiecyclus meer. Een gevolg is dat de normale hormoonhuishouding wordt verstoord.

Pregnenolon bij menstruele- of menopauzale migraine

Pregnenolon is een precursor van diverse andere steroidhormonen: aldosteron, cortisol, DHEA, oestrogenen, progesteron en testosteron. Het normaliseert de andere hormonen en heeft een positieve invloed op concentratie en cognitie, verbetert de stemming, remt inflammatie en allergieën, verbetert symptomen van PMS (premenstrueel syndroom) en menopauze.

De dosis bedraagt: 50-200 mg/dag en pregnenolon moet ‘s morgens op de lege maag ingenomen worden. Een alternatief supplement met Dioscorea villosa extract is een bio-identiek hormoonpreparaat.

Prasteron (DHEA) bij hormonale migraine
DHEA (prasteron) is een precursor van oestrogenen en vooral testosteron. Het vermindert inflammatie, depressie, reumatoïde artritis, verbetert concentratie en het geheugen, osteoporose en antagoneert daarnaast de stress-effecten van cortisol.
De dosis bedraagt: 50-100 mg per dag (orale inname).

Wat doen oestrogenen?

Oestrogenen zijn een aantal hormonen die ook wel vrouwelijke hormonen worden genoemd, omdat ze betrokken zijn bij de aansturing van de menstruatiecyclus, de eisprong en de zwangerschap.  Normaal gesproken produceren de eierstokken deze vrouwelijke hormonen, maar tijdens de zwangerschap produceert de placenta ook oestrogenen.

De vrouwelijke hormonen spelen een belangrijke rol bij de lichamelijke ontwikkelingen tijdens de pubertijd. Zoals de groei van de vagina, de baarmoeder en de borsten.

Ook mannen produceren oestrogenen, maar dan wel in een beperkte mate. De achterliggende reden zou iets te maken kunnen hebben met de calciumhuishouding. Mannen met minder oestrogeen hebben vaker botontkalking.

Oestrogenen bij menopauzale migraine
Oestrogenen (oestradiol, oestriol, oestron).
Bij de behandeling van vrouwen is er de zogenaamde triest-gel® (deze gel bevat: 90% estriol, 7% oestradiol, 3% oestron). Dit is een geschikte behandeling voor vrouwen ouder dan 35 jaar. De gel moet een keer per dag ’s morgens aangebracht worden op de nek, voorarm, borst of buik.

Wat doet Progesteron?

Progesteron is een geslachtshormoon wat in de eierstok, of de placenta aangemaakt wordt. Daarnaast wordt het geproduceerd door de bijnieren, dit laatste geldt zowel voor de man als de vrouw.

Progesteron speelt een rol bij de innesteling van de eicel in de baarmoeder. Bij de vrouw vind de menstruatie plaats nadat de concentratie van progesteron is gedaald. Als de concentratie van progesteron gelijk blijft, vind er geen menstruatiecyclus of eisprong meer plaats. Dit is ook globaal genomen de werking van de anticonceptiepil.

Progesteron als behandeling van hormonale migraine
Progesteron stimuleert de GABA-erge neurotransmissie en is ook werkzaam tegen menopauzale symptomen zoals:

  • Opvliegers
  • Slapeloosheid
  • Blaas-problemen
  • Droge ogen
  • Irritatie
  • Haarverlies
  • Gevoelige borsten
  • Nachtzweten
  • Opgeblazen gevoel

Preparaat: Utrogestan® (gemicroniseerd progesteron in oliecapsules, 50mg/ml), een keer per dag aanbrengen op de huid.

Wat doet testosteron?

Testosteron is het mannelijk hormoon, wat geproduceerd wordt in de testikels en in de bijnieren. Het is essentieel bij de pubertijd van de man en het zorgt onder andere voor de baard in de keel, haargroei en de groei van spieren en de genitaliën.

Ook het fysieke herstelvermogen en het libido zijn  in sterke mate afhankelijk van de hoeveelheid testosteron. Ook vrouwen produceren testosteron in de bijnieren en voor een gedeelte in de eierstokken. Testosteron is onder andere essentieel bij de groei van de hersenen.

Testosteron bij hormonale migraine

Van mannen met hormonale migraine is bekend dat zij een andere verhouding hebben tussen testosteron en oestrogeen. Hiervoor kan testosteron worden voorgeschreven, maar eventueel ook een middel wat de verhouding tussen oestrogeen en testosteron beïnvloed. Testosteron kan worden toegepast met gel, plijsters, orale inname of injecties.

Over het algemeen geldt bij de behandeling met hormonen dat men goed de handen schoon moet maken. Bij de aanraking van voornamelijk kleine kinderen zouden hormoongels een groot negatief gevolg kunnen hebben.

Tot slot

Het stabiliseren van de hormoonhuishouding zorgt ervoor dat er minder snel migraine ontstaat, maar het heeft natuurlijk ook een voordeel voor de gezondheid in het algemeen. Hormonen hebben een zeer grote invloed op kinderen, voorkom dat zij in aanraking komen met de hormoon gel of pleisters.

 

Klik op een onderstaande link als u meer wilt weten over:

migraine natuurlijk behandelen

ketogeen dieet voorkomt 75% van de migraineaanvallen

migraine medicijnen

migraine oorzaken

 

Bron: Life extension 2006; 67-74