Lavendel olie bij migraine? Een vergelijking met medicatie.

Het pijn bestrijdende effect van lavendelolie is al een tijdje bekend bij wetenschappers. Zo adviseert Harvard hoogleraar Dr. Michael Greger het gebruik van lavendelolie bij migraine aanvallen.  Het is alleen de vraag hoe goed het werkt vergeleken met medicatie. De meeste migraine medicijnen hebben een bewezen werking, maar de werking is echter niet zo groot als je zou verwachten. We zullen de werking van lavendelolie vergelijken met de werking van migraine medicatie. Maar nu eerst de video van Dr. Michael Greger.

De werking van migraine medicatie

Hoeveel patiënten voelde bij het gebruik van medicatie een aanzienlijke verbetering van migraine symptomen? We zullen een aantal medicijnen noemen:

  • Acetaminophen 1000 mg werkt slechts voldoende in 52% van de gevallen.
  • Ibuprofen: 57%.
  • Sumatriptan 100 mg: 59%.
  • Sumatriptan toegediend met een infuus (intraveneus): 70%.

Als je migraine medicatie hebt, is de kans groot dat het woord: “triptan” erin voorkomt. Het is echter gebruikelijk binnen de farmaceutische wereld om te werken met patenten. Concurrenten hebben daardoor vaak een andere naam. Het kan goed zijn dat u een vergelijkbaar medicijn in huis hebt met een vergelijkbare naam.

Iets vergelijkbaars geld voor ibuprofen. Zo heb je vergelijkbare medicatie zoals naproxen. In beide gevallen gaat het om een NSAID. Dat is pijnmedicatie die tevens ontstekingsremmend is. Het gaat daarbij niet om een steroïde.  Vandaar ook de werking bij migraine. Migraine komt door een ontsteking van de trigeminus zenuw.

Nadelen van migraine medicatie.

Een opvallend aspect van migraine medicatie is dat ze een afhankelijkheid kunnen veroorzaken. Gebruik je deze migraine medicatie te vaak, dan krijg je hoofdpijn door de medicatie zelf. In ongeveer 2% van alle gevallen van hoofdpijn is er sprake van een medicijn afhankelijke hoofdpijn. Een groot aantal van die 2% komt voort uit chronische migraine.

Medicijn afhankelijke hoofdpijn komt voor als je 15 keer per maand of vaker een dergelijk medicijn gebruikt. Na het gebruik van medicatie doe je er goed aan om minimaal 5 dagen lang geen medicatie meer te gebruiken. Op die manier is een afhankelijkheid uit te sluiten. Doe dit onder begeleiding van een arts.

Bijwerkingen van migraine medicatie.

Daarnaast zijn er ook zware bijwerkingen bekend. Zo kun je maag- of darmbloedingen krijgen bij ibuprofen, naproxen en vergelijkbare medicatie. Hoewel deze bijwerking niet vaak voorkomt is het een reden om deze medicatie te vermijden.

Helaas werken lichte pijnbestrijders zoals paracetamol niet zo goed bij migraine. Vandaar ook dat de meeste migraine patiënten overgeleverd zijn aan triptanen en NSAID pijnstillers. Wilt u meer weten over bijwerkingen van migraine medicatie? Ga dan naar:

Wat zijn de bijwerkingen van migraine medicijnen?

 

Wat wetenschappers aanbevelen bij het gebruik van lavendelolie voor een migraine aanval

Als je een aanval van migraine voelt opkomen smeer dan 2-3 druppels essentiële lavendelolie op de bovenlip. Adem vervolgens de lavendel in tijdens een periode van 15 minuten. Dit klinkt gemakkelijk vergeleken met een infuus is het niet? Maar wat is nu de werking daarvan? Ik was in eerste instantie erg sceptisch.

Extra informatie voor het gebruik van lavendelolie bij migraine

Dit moet overigens 100% lavendelolie zijn zonder toevoegingen zoals alcohol. Meestal wordt het lavendel essentiële olie genoemd en die moet je hebben. Wees voorzichtig met de olie en smeer het niet per ongeluk in je ogen of in je mond. Maak je handen goed schoon na gebruik. Gebruik het onder de neus zoals aanbevolen. Een mogelijk alternatief is dat je wat druppels in heet water druppeld. Vervolgens verdampen de druppels vrij snel. De opname is waarschijnlijk minder effectief dan wat de wetenschappers aanbevelen.

De pijn bestrijdende werking van lavendelolie bij migraine

Wetenschappers hebben een dubbelblind studie gedaan, waarin de werking van lavendel in voldoende mate is aangetoond. Lavendel werkt in 74% van de gevallen:

Bron: Sasannejad et al (2012). Zie ook de bronvermelding van deze studie (22 verwijzingen naar andere bronnen over lavendelolie bij pijn bestrijding).

De werking is beter dan je zou verwachten. De kans dat de geobserveerde effecten gebaseerd zijn op toeval is kleiner dan 0,01% (P<0,0001). In de wetenschap wordt er gesproken van statistische significantie bij 5% of minder. 74% Van de patiënten voelde een aanzienlijke verbetering van de pijnklachten. Dat is een ontzettend groot aantal als je dit vergelijkt met een infuus met sumatriptan: 70%. Dat is ongeveer het beste wat een ziekenhuis te bieden heeft bij een zware migraine aanval.

Tot slot

Dat lavendelolie kan helpen bij pijnbestrijding is al langer bekend. Er zijn op dat vlak 22 andere onderzoeken bekend. Nu is er voor het eerst specifiek onderzoek gedaan naar de werking bij migraine.

Het is goed om kritisch te zijn op een enkel onderzoek. Er waren in totaal 129 aanvallen van migraine tijdens dit onderzoek. Dat is extreem laag als je dat vergelijkt met studies naar medicijnen. Dat neemt niet weg dat er sprake was van een extreme statistische significantie (P<0,0001).

Een andere vraag is of er wel echt een goed dubbelblind onderzoek mogelijk is.  Iedereen snapt dat een geurloze substantie niet een echt placebo- effect zal geven. Ook al wist geen testpersoon van tevoren iets over de hypothese. Wie is de financier van het onderzoek? Heeft iemand financieel baat bij de uitkomst van dit onderzoek? Ik heb het echter een keer zelf geprobeerd en ik was best verbaasd over de werking.

Dr. Greger verwijst naar dit onderzoek in zijn youtube video. Hij is een ontzettend kritische denker. In veel andere video’s neemt hij onderzoeken op de hak, omdat ze verkeerd gefinancierd zijn. Mooie voorbeelden daarvan zijn onderzoeken gefinancierd door de mcdonalds of de vleesindustrie. Die zijn per definitie minder betrouwbaar. In dit geval blijkt de wetenschappelijke bron integer en dat is goed nieuws.

In mijn optiek is het voorkomen van migraine aanvallen een prioriteit. Zie ook andere artikelen daarover:

11 Manieren om migraine op natuurlijke wijze te behandelen

Wat zijn de oorzaken van mijn migraine?

Bronnen:

Sasannejad et al, Lavender essential oil in the treatment of migraine headaches: a placebo controlled clinical trial. https://www.karger.com/article/abstract/335249

Zie ook de 22 bronnen van dat artikel