11 Manieren om migraine op natuurlijke wijze te behandelen

Sommige supplementen kunnen goed helpen bij het voorkomen van migraine aanvallen. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.  Melatonine (3mg) werkt beter dan Amitryptiline (25mg) bij de preventie van migraine (Gonçalves et al 2016). In deze post zet ik alle voedingssupplementen op een rijtje, die volgens wetenschappelijke onderzoeken (of patenten) een bijdrage kunnen leveren aan de preventie van migraineaanvallen. Vaak zijn de resultaten pas maximaal in de 3e maand van de onderzoeken. Het nemen van een gemiddelde van de resultaten is dus niet nuttig, maar werd toch toegepast. Zo is het bij B-vitamines en magnesium bekend dat je in de 3e maand pas het maximale effect hebt (tot 70% reductie van de aanvallen tijdens de derde maand alleen). Sommige van deze voedingssupplementen schijnen ook bij clusterhoofdpijn te werken. Zie ook de bronvermelding onderaan het artikel.

Nu eerst een korte toelichting en vervolgens supplementen op een rijtje.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) is het absolute minimum wat een mens moet hebben om niet ziek te worden. Zo is er bijvoorbeeld een kleine hoeveelheid vitamine c nodig om geen scheurbuik te krijgen. Scheurbuik komt in de westerse wereld niet meer voor, maar toch zijn er aanwijzingen dat we wat meer vitamine c zouden mogen hebben ter ondersteuning van het immuunsysteem.

Veel mensen nemen multivitaminen. Toch kan het bij bepaalde aandoeningen interessant zijn om wat hogere doseringen te proberen van voedingssupplementen. In dat geval spreekt men van de orthomoleculaire therapie, welke uitgevonden is door tweevoudig Nobelprijswinnaar Linus Paulling. Als u meer wilt weten over deze therapievorm, klik dan op de onderstaande link:

http://www.wegmethoofdpijn.nl/orthomoleculaire-therapie/

Hogere doseringen van voedingssupplementen

Voor veel vitamines en mineralen geldt dat er zonder enige problemen vele malen meer kan worden geslikt dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.

Zorg altijd dat u zelf checkt wat de toxische hoeveelheid is van voedingssupplementen. Meestal ligt dat in de orde van grammen, daar waar de ADH milligrammen aangeeft. Bij sommige stoffen ligt de toxische hoeveelheid lager, zoals bij vitamine B6 het geval is.

Bij doseringen van 150 mg per dag  (100 keer de ADH van 1,5mg) kun je lichte ongemakken krijgen zoals problemen met de huid. Als je nog hogere doseringen slikt van rond de 500 mg kun je problemen krijgen met je zenuwen. En dat terwijl vitamine B6 absoluut van groot belang is voor je zenuwen.

Over het algemeen is er geen enkel probleem bij het slikken van hoge doseringen van wateroplosbare vitamines. Bij vetoplosbare vitamines moet je uitkijken.

Orthomoleculaire therapie voor migraine

Hier volgt een korte opsomming van voedingssupplementen die invloed hebben op de frequentie van migraine aanvallen. Deze invloeden zijn bewezen door middel van klinische dubbelblind onderzoeken. Een groep patiënten kreeg een placebo en een andere groep kreeg het voedingssupplement. De resultaten zijn net zoals bij het laag glycemische, ketogeen dieet aanzienlijk. Tot 70% van de aanvallen kunnen voorkomen worden door middel van voedingssupplementen.

Migraine natuurlijk behandelen bij kinderen met co-enzym Q10

De onderzoekers vatten de werkzaamheid van Q10 als volgt samen: “Q10 vermindert mitochondriële dysfunctie door electronentransport te mediëren in de electronen-transportketen in de mitochondriën tussen complex II en III.” Mitochondriën zijn organellen in de cel waar de energiemoleculen (ook bekend als ATP) geproduceerd worden.

Naast dat belangrijke effect op de energiehuishouding is Q10 ook een antioxidant, wat ontstekingen remt. Dat is van belang, omdat migraine veroorzaakt wordt door een ontsteking van de gezichtszenuw: de trigeminus.

De toepassing van Q10 is vooral bij kinderen effectief gebleken (Sandor, PS et al.2005: meer dan 50% minder aanvallen bij 47,6% vd patiënten versus 14,4% bij placebo):

Dosis: 3x daags 100 mg co-enzym Q10.

Wat zijn de positieve effecten van co-enzym Q10?

Naast de reductie van het aantal migraineaanvallen zijn er uiteraard nog veel meer positieve effecten van het gebruik van co-enzym Q10. Q10 is essentieel voor de productie van ATP. ATP is het molecuul wat het grootste gedeelte van de chemische energie levert in het menselijk lichaam. Dit geldt voor bijvoorbeeld de werking van de spieren of de werking van organen. De belangrijkste spier is uiteraard het hart. Q10 speelt daarom ook een rol bij de behandeling van een hoge bloeddruk en hartfalen.

Q10 helpt bij het sneller herstellen na een inspanning. Naast dit alles is Q10 een antioxidant. Het zou bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden om levensmiddelen langer houdbaar te houden. In het lichaam blokkeert Q10 de werking van vrije radicalen. Deze werking zou in theorie bepaalde chronische ziekten kunnen voorkomen, zoals kanker, hart- en vaatziekten, Alzheimer en reumatoïde artritis.

Migraine natuurlijk behandelen met magnesium

Een tekort aan magnesium veroorzaakt toename van substance P en daardoor hoofdpijn (zie ook de oorzaken van migraine). Magnesium kan een goede rol spelen bij het verminderen van aanvallen. Zie ook: Peikert et al 1996 (aanvalsfrequentie was 41,6% minder versus 15,8% bij de placebogroep).

Dosis: 600 mg/dag magnesiumsulfaat (magnesiumcitraat is ook mogelijk). Verlaag de dosering bij diarree.

Bij migrainepatiënten wordt vaak een magnesiumtekort aangetoond. Ook is er onderzoek bekend, waarin er door een magnesiuminfuus binnen vrij korte tijd een verlichting van de symptomen werd waargenomen. Ik kan hierover meepraten. Ik heb de laatste 4 jaar geen migraine aanval meer gehad. Daarnaast heb ik ook veel minder last van spanningshoofdpijn. Ik adviseer daarom het gebruik van magnesiumcitraat boven alle andere aanbevelingen.

Je kunt bij Bol.com kiezen uit een groot assortiment : magnesiumcitraat

Wat zijn de positieve effecten van magnesium?

Uiteraard heeft magnesium nog veel meer positieve effecten voor de gezondheid. Magnesium is betrokken bij de vorming van botten en het spannen of ontspannen van spieren. Daarnaast speelt magnesium een rol bij de prikkeloverdracht in zenuwbanen en de productie van energie in de cellen. Magnesium heeft een rustgevend effect op de spieren en het zenuwstelsel. Dat kan van belang zijn bij stress, depressie, slaapproblemen, spierkramp en spanningshoofdpijn.

Migraine natuurlijk behandelen met riboflavine (vitamine B2)

Vitamine B2 werkt bij ca. 59% van de volwassenen door de aanvalsfrequentie met meer dan 50% te verminderen en slechts bij 15% voor de placebogroep (Schoenen, j et al 1998).  Maar helaas niet, of onvoldoende bij kinderen met migraine. Het verbetert de energieproductie in de zenuwcel.

Dosis: vitamine B2: 400 mg/dag.

Er schijnt een positieve wisselwerking te zijn met niacine (vitamine B3), waardoor je hetzelfde bereikt met aanzienlijk lagere doseringen. Hier later meer over.

Wat zijn de positieve effecten van Riboflavine (vitamine B2)?

Riboflavine is betrokken bij de zogenaamde ademhalingsketen, waarbij zuurstof wordt omgezet in water en waarbij ATP moleculen worden aangemaakt. ATP is de belangrijkste drager van chemische energie in het menselijk lichaam.

Naast de rol die riboflavine speelt in de energieproductie heeft het ook een rol in:

 • De aanmaak van antilichamen, welke cruciaal zijn voor het afweersysteem.
 • De vorming van rode bloedlichaampjes, welke verantwoordelijk zijn voor het zuurstof transport.
 • Groei en voortplanting.
 • De aansturing van de schildklieractiviteit.

Migraine natuurlijk behandelen met niacine (vitamine B3)

Niacine (vitamine B3) kan zowel ingenomen worden vlak voor een aanval als ter voorkoming van aanvallen (Prousky, J et al. vat meerdere studies samen).  75 Van de 100 patiënten hadden een volledig herstel bij migraine en spanningshoofdpijn, maar het ging daarbij wel om het toedienen van een infuus, waardoor het bijna meteen werkt. Bij de orale inname van vitamine B3 kan het maanden duren voordat het volledige effect wordt bereikt.  Helaas kan niacine een zogenaamde flush veroorzaken, waarbij je gedurende korte tijd last hebt van een rode warm aanvoelende huid. Dit is volkomen ongevaarlijk en zelfs gezond voor de doorbloeding, maar het is raadzaam om niacine te gebruiken in combinatie met riboflavine (vitamine B2), waardoor de dosis van niacine omlaag kan.

Dosis: 500 mg bij migraine-aanval, effect binnen 1 uur; (helaas wel met de mogelijkheid dat je een flush krijgt).

Ter voorkoming van aanvallen: 2x daags 375 mg Niaspan®.

Niaspan is een merk met de vertraagde afgifte van niacine. Een alternatief is het 2 daags 500 mg niacine bij de maaltijd. Het risico bij het slikken van 500 mg niacine is dat je een flushreactie krijgt. Je krijgt dan een warme, rode  prikkende huid. Dit is echter volkomen ongevaarlijk. Bij ernstige astma wordt niacine echter afgeraden.

De beste optie is om de dosis langzaam op te bouwen door bij 50 of 100 mg te beginnen.

Niacine zorgt ervoor dat de concentratie van histamine in het bloed wordt verlaagt. Histamine is de neurotransmitter die betrokken is bij allergische reacties, maar ook bij ontstekingen. Hoe hoger de concentratie histamine hoe erger de ontstekingsreactie. Een teveel aan histamine in je bloed kan onder andere worden veroorzaakt door het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Vandaar ook dat een dieet zou kunnen helpen.

Wat zijn de positieve effecten van niacine (vitamine B3)?

Niacine speelt een belangrijke rol in de energie- en de proteïnenstofwisseling. Daarnaast is het een antioxidant en speelt het een rol bij:

 • De spieren
 • De huid
 • Zenuwen
 • Het DNA
 • Bij gebruik van niacine worden mestcellen in het bloed aangezet tot het vrijgeven van histamine. Histamine speelt een rol bij de ontstekingsreactie die migraine veroorzaakt. Door de hoeveelheid te verminderen, neemt de ontstekingsreactie in de zenuw af, waardoor de migraineklachten worden verminderd.

Migraine natuurlijk behandelen met riboflavine en niacine (verhouding 1:20)

Bij migraine en clusterhoofdpijn blijkt de combinatie van vitamine B2 en B3 veel beter te werken dan een van beide (Valetta, G ‘US Patent 7,456,291B2 (2008)).

Dosering: 2x daags 50 mg niacine + 2x daags 2,5 mg riboflavine

Ook een lage dosering riboflavine zou werkzaam zijn bij het voorkomen van migraineaanvallen:

Dosis: 3x daags 10 mg riboflavine, gedurende 6 maanden, daarna 1x daags 10 mg  Bron: (Gordon 1956)

Deze supplementen kan ik op basis van mijn ervaringen ontzettend aanbevelen. Er zijn dan ook veel onderzoeken die de werking onderbouwen. Zie ook de enorme bronnenlijst onderaan het artikel. De B-vitamines werken overigens in belangrijke mate samen. Het is daarom vermoedelijk het beste om een goede B-complex in te nemen.

Je kunt bij Bol.com kiezen uit een groot assortiment: vitamine B-complex.

Migraine natuurlijk behandelen met melatonine

Melatonine  (3mg) werkt profylactisch bij menstruele migraine en chronische migraine en het werkte beter dan  Amitriptyline (25mg), een veel gebruikt medicijn  (Gonçalves ALMartini Ferreira ARibeiro RT, et al 2016) . Daarnaast werkt het bij slaapstoornissen. En dat met name bij ouderen en kinderen. Daarnaast heeft melatonine een positief effect op het verlagen van de gevoeligheid voor pijn. Dit komt door het feit dat melatonine via een proces met receptoren in de hersenen de aanmaak van endorfines stimuleert.

Dosis: 3-10 mg/dag voor de nacht innemen.

Na enkele weken kan er pas een verschil worden opgemerkt en na 8 weken weet je pas of je er voldoende baat bij hebt. Het kan ook zo zijn dat je slaap aanzienlijk is verbeterd door het gebruik van melatonine.

Wat zijn de positieve effecten van melatonine?

Melatonine is een hormoon, welke betrokken is bij de regulatie van het dag-nachtritme. Melatonine wordt voornamelijk aangemaakt als het donker wordt. Het is daarom belangrijk om voor het slapen gaan geen gebruik meer te maken van de mobiele telefoon of de computer en andere felle verlichting.

Iedere bron van blauw licht blokkeert de aanmaak van melatonine. Melatonine wordt aangemaakt door middel van serotonine en is onder andere verantwoordelijk voor:

 • Het maag-darmkanaal
 • Hart en bloedvaten
 • Het centrale zenuwstelsel
 • Het afweersysteem.

Naast dit alles heeft melatonine direct een invloed op de bestrijding van pijn. Dit komt door de beïnvloeding van de receptoren in de hersenen die betrokken zijn bij de aanmaak van endorfines.

Migraine en premenstrueel syndroom behandelen met calcium en vitamine D3

Calcium en vitamine D3 zijn werkzaam bij menstruele migraine en postmenopausale migraine (Thys-Jacobs, S US patent). Deze therapie werkt voornamelijk als er sprake is van een relatief lage bloedspiegel van calcium en vitamine D. Een groot gedeelte van de westerse bevolking heeft een tekort aan vitamine D.

Dosis: calcium 1000 mg/dag, vitamine D3 2000 IE/dag. Let op IE (internationale eenheden) is een andere maat dan microgrammen! 2000IE is ongeveer 50 microgram (mcg).

Wat zijn de positieve effecten van calcium?

Naast een mogelijke werking bij het verminderen van het  aantal migraine aanvallen zijn er nog veel andere voordelen van het gebruik van calcium. Calcium heeft een invloed op:

 • De botten en het gebit
 • De aanmaak van hormonen
 • Het stollen van het bloed.
 • De samentrekking van spieren. Je krijgt spierkrampen bij een tekort aan calcium

Bij migraine treed een verlaging op van het calciumgehalte in het bloed. Het is daarom goed om dit aan te vullen, zodat het tekort geen klachten kan veroorzaken.

Let overigens op dat je niet teveel calcium binnenkrijgt. Een teveel aan calcium kan aderverkalking veroorzaken en nog vele andere klachten. Vitamine K helpt om de opname van calcium in de cellen te bevorderen. Gebruik dus bij voorkeur ook vitamine K als je besluit vitamine D en calcium te gaan gebruiken.

Wat zijn de positieve effecten van vitamine D3?

Vitamine D3 is eigenlijk niet een echte vitamine, omdat het lichaam dit vanzelf aanmaakt als de zon op je huid schijnt. Daarnaast kun je vitamine D binnenkrijgen door het eten van zalm of paling, maar dat is meestal niet genoeg.  Vitamine D3 heeft invloed op:

 • Het immuunsysteem
 • De schildklier
 • Vitamine D3 reguleert de concentratie van fosfaat en calcium in het bloed. Vandaar dat vitamine D3 en calcium vaak samen worden toegepast.
 • Vitamine D3 heeft invloed op allerlei hormonen.

Migraine natuurlijk behandelen met kalium, magnesium en vitamine B6

Stress veroorzaakt een verhoogd cortisol en aldosteron.  Door deze hormonen is er sprake van een verlies van elektrolyten zoals kalium en magnesium. Er is daarnaast een verhoogde vrijgifte van histamine. Bij het gebruik van kalium, magnesium en vitamine B6 worden de negatieve gevolgen van stress en daarmee oorzaken van migraine, tegengewerkt.

Dosis: kaliumcitraat 500 mg/dag, magnesium 500 mg/dag, pyridoxine(vitamine B6) 20 mg/dag.

Van B6 is bekend dat het bij zeer hoge doseringen negatieve effecten kan hebben. Dit is alleen het geval bij waardes van meer dan 100 mg per dag. De meerderheid van de gevallen was er pas sprake van negatieve effecten bij meer dan 500 mg per dag .20 Mg is dus een volledig veilige hoeveelheid.

Wat zijn de positieve effecten van kalium?

Kalium heeft invloed op de vochtbalans en de bloeddruk. Een teveel aan kalium wordt uitgeplast. Er kan echter wel een teveel aan natrium (zout) worden opgenomen. Het is voor de behandeling van een hoge bloeddruk het beste om minder zout te nuttigen.

Wat zijn de positieve effecten van vitamine B6?

Vitaminen B6 is betrokken bij meer dan 100 processen in het lichaam maar een aantal belangrijke daarvan zijn:

 • De aanmaak van aminozuren
 • De hormoonproductie
 • De goede werking van  het zenuwstelsel
 • De aanmaak van bloedlichaampjes

Vitamine B6 is een van de weinige vitaminen waar je vrij gemakkelijk teveel van kunt krijgen (boven de 100 mg volgens Amerikaanse richtlijnen).

Migraine natuurlijk behandelen met zink

Er is vaak een overschot aan ijzer en koper in de  hersenen van migrainepatiënten. Zink gaat de oxidatieve effecten van ijzer en koper tegen. Hierdoor worden de migraineklachten verminderd.

Dosis: 15-90 mg/dag.

Zink remt volgens het onderzoek het NMDA-receptorsysteem en het aromatase-enzym voor omzetting van testosteron in oestrogeen. Dit kan dus ook nuttig zijn, omdat een te hoog oestrogeen migraine kan veroorzaken of kan verergeren.

Omdat zowel magnesium als zink een goede werking hebben kun je waarschijnlijk het beste een combinatie van mineralen innemen.

Bol.com heeft een zeer groot aanbod aan supplementen: zink en magnesium

Wat zijn de positieve effecten van zink?

Naast het feit dat zink een profylactische werking kan hebben bij migraine zijn er uiteraard nog veel meer positieve invloeden op het lichaam. Zink is onderdeel van een groot aantal enzymen en is essentieel voor de groei en het immuunsysteem. Daarnaast wordt er bijvoorbeeld zinkzalf voorgeschreven bij het voorkomen van ontstekingen aan wonden.

Natriumbicarbonaat

Natriumbicarbonaat is een essentiële zuurbuffer voor het menselijk lichaam. Het zorgt er onder andere voor dat het bloed ten alle tijden licht basisch blijft. Dit is voornamelijk van belang voor het zuurstof opnemende vermogen van het bloed. Deze werking kan waarschijnlijk ook een rol spelen bij het verminderen van clusterhoofdpijn.

Dosis:  een kwart theelepel natriumbicarbonaat in een glas water, opdrinken elke 3-4 uur en voor de nacht.

Migraine natuurlijk behandelen met het pinus radiata bark extract (Pycnogenol)

Ongeveer 60% van de migrainepatiënten verbeterde tijdens de therapie met pycnogenol. Er trad een halvering op van het aantal migraineaanvallen. Daarnaast werd ook de ernst van de aanvallen aanzienlijk minder.

Dosis:  pycnogenol/ pinus radiata bark extract: 1200 mg /dag + vitamine C 150 mg/dag (Enzogenol®).

Tot slot

Het is zeer goed mogelijk om migraine aanvallen te voorkomen door middel van voedingssupplementen. Vind u de doseringen wat aan de hoge kant, dan kunt u bij chronisch gebruik de doseringen verlagen. Meestal proberen de onderzoekers zo snel mogelijk een onderzoeksresultaat te verkrijgen. Hierdoor worden er tijdelijk hogere doseringen van voedingssupplementen voorgeschreven. De aanbevolen hoeveelheden zijn overigens volkomen veilig in de meeste gevallen.

Ik ben persoonlijk ontzettend geholpen met een laag koolhydraat dieet en het gebruik van magnesium en riboflavine (vitamine B2) en niacine (vitamine B3) in wat hogere doseringen dan de ADH. Daarnaast let ik bij de voeding op de inname van voldoende magnesium en kalium. Ik ben hierdoor inmiddels ruim 4 jaar van mijn migraine klachten af.

Je kunt bij Bol.com kiezen uit een groot assortiment aan vitamine B-complex. Let daarbij op de dosering en het aantal capsules per verpakking. Ook magnesiumcitraat kan ik van harte aanbevelen. Een groot gedeelte van de westerse bevolking heeft een tekort. Dit komt onder andere door de uitgeputte landbouwgrond in het westen.

Met het gebruik van zink heb ik persoonlijk geen ervaring, omdat ik al van de klachten af was voordat ik het kon proberen.

Bol.com heeft een zeer groot aanbod aan supplementen: zink en magnesium

Klik op onderstaande link als u meer wilt weten over:

Ketogeen dieet voorkomt 75% van de migraineaanvallen

De invloed van suiker op migraine

Hormonale migraine behandeling

Oorzaken migraine

Andere mogelijke suggesties:

Tot slot een korte opsomming van gebruikte supplementen bij andere succesvolle onderzoeken:

 • Foliumzuur (vitamine B11 dosis: 2 mg/dag) + vitamine B6 (25 mg/dag) + vitamine B12 (400 mcg/dag)
 • Magnesium (500 mg/dag) + l-carnitine (500 mg/dag)
 • Riboflavine (vitamine B2 dosis: 50 mg/dag) + magnesium (400 mg/dag) + vitamine B12 (1 mg/dag) + coënzym Q10 (50 mg/dag)
 • Gember zie ook: Gember bij migraine wetenschappelijk vergelijkbaar met sumatriptan?

Bij elk van deze combinaties worden er magnesium of B-vitamines gebruikt. B-vitamines werken veel samen, dus je kunt waarschijnlijk gewoon het beste een B-complex gebruiken. Daarnaast was het onderzoek naar melatonine overtuigend, omdat het beter werkte dan medicatie.

Bronnen:

Wilson, R  ‘Dietary supplement to reduce the occurrence of migraines and treat their symptoms’, US Patent 8652463B1 (2014)

Lippi, G et al. ‘Homocysteine and migraine. A narrative review’, Clinica Chimica Acta 2014; 433: 5-11

Mauskop, A ‘Nonmedication, alternative, and complementary treatments for migraine’, Continuum 2012; 18: 796-806

Alfredo Bianchi et al, Role of Magnesium, Coenzyme Q10, Riboflavin, and Vitamin B12 in Migraine Prophylaxis, University of Catania 95125 Catania,

Sandor, PS et al. ‘Efficacy of coenzyme Q10 in migraine prophylaxis: a randomized controlled trial’, Neurology 2005; 64: 713-715

Peikert, A et al. ‘Prophylaxis of migraine with oral magnesium: results from a prospective Multi-center, placebo-controlled study’, Cephalalgia 1996; 16: 257

Prousky, J et al. ‘The treatment of migraine and tension-type headaches with intravenous and oral niacin (nicotinic acid): systematic review of the literature’, Nutrition Journal 2005; 4: 3. doi: 10.1186/1475-2891-4-3

Velling, DA et al. ‘Sustained-release niacin for prevention of migraine headache’, Mayo Clinic Prac 2003; 78: 770-771

Schoenen, j et al. ‘Effectiveness of high-dose riboflavin in migraine prophylaxis. A randomized controlled trial’, Neurology 1998; 50: 466-470.

Rahimdel, Abolghasem et al. “Effectiveness of Vitamin B2 versus Sodium Valproate in Migraine Prophylaxis: a randomized clinical trial.” Electronic physician vol. 7,6 1344-8. 19 Oct. 2015, doi:10.14661/1344

Bruijn, J et al. ‘medium-dose riboflavin as a prophylactic agent in children with migraine: a preliminary placebo-controlled, randomized, double-blind, cross-over trial’, Cephalalgia 2010; 30: 1426-1434.

Thys-Jacobs, S ‘method for treating symptoms associated with vascular headaches by administering a combination of calcium and vitamin D’, US Patent 5,443,850 (1995).

Annoni J-M et al. ‘Migraine induced by melatonin withdrawal: a clue for future trials ?’, Schweizer Archiv Neurol Psychiatr 2011; 162: 293-294

Peres MFP et al. ‘potential therapeutic use of melatonin in migraine and other headache disorders’, Expert Opin Investig Drugs 2006; 15: 367-375

Gordon, L ‘Riboflavin in migraine’, Brit Med J 1956; 550-551 (letter)

Valetta, G ‘US Patent 7,456,291B2 (2008)

Dhillon, KS et al. Med Hypotheses 2011; 77: 147-151

Chayasiriscbhon, S ‘Efficacy of pinus radiata bark extract and vitamin C combination product as a prophylactic therapy for recalcitrant migraine and long-term results’, Acta Neurol Taiwan 2013; 22: 13-21.

Gonçalves ALMartini Ferreira ARibeiro RT, et al Randomised clinical trial comparing melatonin 3 mg, amitriptyline 25 mg and placebo for migraine prevention