Migraine symptomen

 

Migraine is een buitengewoon pijnlijke hoofdpijn, waar normale pijnstillers onvoldoende bij werken. Sommige beangstigende aura symptomen worden nauwelijks geassocieerd met migraine, waardoor te vaak het alarmnummer wordt gebeld. Het is daarom van belang om de symptomen van migraine goed te kennen.

Migraine Symptomen

De meest voorkomende symptomen van migraine zijn:

  1. Een kloppende of bonzende hoofdpijn aan de rechterkant of de linkerkant van het hoofd, of soms aan beide kanten.
  2. Overgevoeligheid voor licht en geluid.
  3. Misselijkheid en eventueel ook braken.
  4. Migraine kan enkele uren tot zelfs meerdere dagen duren. Daarmee is migraine heel anders dan veel andere soorten hoofdpijn.
  5. Naar schatting 15% tot 30% procent van de patiënten ondervind migraine met een aura.  Een aura kenmerkt zich door visuele stoornissen en eventueel ook stoornissen aan de reuk, het gehoor, het gevoel en de motoriek.

Aura symptomen bij migraine

  1. Slecht zicht, wazig zicht, flikkerende effecten, dubbelzicht of zelfs het verlies van gedeeltes van het zichtveld, ook wel hemianopsie genoemd.
  2. Moeite met lezen of schrijven ten gevolge van zowel de problemen met het zicht als met de motoriek. Motorische aspecten tijdens de migraineaanval kunnen variëren van spierproblemen tot tijdelijke plaatselijke verlamming.
  3. Duizeligheid of het hebben van een slecht evenwicht.
  4. Verwarring, wat gekenmerkt wordt door warrig taalgebruik en het niet uit de woorden kunnen komen. Er is zelfs een mogelijkheid dat iemand volledig spraakverlies heeft tijdens een aanval, waardoor communicatie met de patiënt erg lastig wordt.
  5. Oververhitting, transpiratie en een droge mond.

Vaak denken mensen bij een aura aan het zien van iets, een waas of een kleur, maar bij migraine gaat het om  een groot aantal mogelijke neurologische klachten. Het hoeft niet zo te zijn dat je al deze symptomen hebt. Vaak heb je er slechts enkele van.

Symptomen hormonale migraine

Menstruele of hormonale migraine komt voor bij één op de tien vrouwen. Voornamelijk tijdens de menstruatie en de menopauze (de overgang) kunnen migraine klachten ontstaan. Vandaar dat migraine aanzienlijk vaker bij vrouwen voorkomt dan bij mannen in een verhouding 3 staat tot 1. Bij mannen is bekend dat migraine wat vaker voorkomt bij mannen die een hogere bloedspiegel hebben van het vrouwelijk hormoon.

Tot slot

Als je een migraine aanval hebt dan weet je dat vaak echt wel, maar vaak pas als je hoofdpijn krijgt. Het is vaak geruststellend om te weten dat je aura symptomen kunt krijgen en dat je geen ernstige aandoening hoeft te hebben zoals een tia of een tumor. Helaas komen mensen tijdens hun eerste migraine aanval vaak ten onrechte op de spoedeisende hulp terecht. Dit moet zoveel mogelijk worden voorkomen door een goede voorlichting. Neem in plaats daarvan contact op met uw huisarts, of de arts in dienst tijdens het weekend.

Klik hier als u meer wilt weten over de oorzaken en triggers van migraine.

Wat zijn de oorzaken van mijn migraine?

Wil je migraine aanvallen voorkomen op geheel natuurlijke wijze? Kijk dan hier verder:

11 Manieren om migraine op natuurlijke wijze te behandelen

Magnesium tekort veroorzaakt migraine, clusterhoofdpijn, spanningshoofdpijn en hypertensie

B-vitamines en migraine

Kan ik mijn migraine verminderen met een ketogeen dieet?

Voorkom hoofdpijn, vermijd deze chemische stoffen

Lavendel olie bij migraine? Een vergelijking met medicatie.

Is er een verband tussen suiker en hoofdpijn?

Ben je er van overtuigd dat je iets anders hebt dan migraine? Kijk dan nog eens naar een volledig overzicht van de 11 verschillende soorten hoofdpijn:

Welke van de 11 soorten hoofdpijn heb ik?

Hoofdpijn symptomen en de bijbehorende diagnose.