Een voorhoofdsholteontsteking als veroorzaker van hoofdpijn

Een voorhoofdsholteontsteking ontstaat door een verstopping van de neus. Dit komt bijvoorbeeld door een verkoudheid of een neusallergie.

Een voorhoofdsholteontsteking is een vorm van sinusitis, waarbij de voorhoofdsholten ontstoken zijn. De sinussen zijn de bijholtes rond de neus. In het plaatje zie je de voorhoofdsholten in het groen aangegeven. Deze zijn door middel van kanaaltjes verbonden met de neusholte.

Voorhoofdsholteontsteking symptomen

Bij een verkoudheid is er een verhoogde kans op het krijgen van een voorhoofdsholteontsteking. Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus, wat besmettelijk is. De symptomen van een verkoudheid zijn:

  • Een loopneus, of juist een verstopte neus.
  • Vaak niezen.
  • Tranende ogen.
  • Keelpijn.
  • Soms hoofdpijn.

De symptomen van de voorhoofdsholteontsteking zijn:

  • Groene of bruine snot uit de neus.
  • Verminderd reukvermogen en daardoor een verminderde smaak.
  • Bonzende hoofdpijn boven of achter de ogen.
  • Een drukkend gevoel in het voorhoofd bij het voorover buigen.
  • Soms kan er sprake zijn van koorts.

Oorzaken voorhoofdsholteontsteking

Een voorhoofdsholteontsteking kan allerlei oorzaken hebben. Een kanaaltje tussen de neus en de voorhoofdsholte wordt geblokkeerd door bijvoorbeeld een verkoudheid of een allergische reactie. Een gevolg daarvan is dat er een bacteriële infectie kan ontstaan. De zelfreinigende werking van de neus werkt door de verstopping onvoldoende en het gevolg is een voorhoofdsholteontsteking.

In theorie zijn er nog meer oorzaken van een verstopping mogelijk, bijvoorbeeld als iemand fysieke aanleg heeft voor verstoppingen, omdat bijvoorbeeld de kanaaltjes erg nauw zijn. Ook bij mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen er sneller ontstekingen optreden.

Een chronische voorhoofdsholteontsteking

Een chronische voorhoofdsholteontsteking kan voorkomen bij mensen met een fysieke aanleg voor verstoppingen in de kanaaltjes tussen de neusholte en de voorhoofdsholte. Daarnaast kan een chronische neusallergie ook een chronische verstopping van het kanaaltje veroorzaken, met als gevolg een chronische ontsteking.

Voorhoofdsholteontsteking behandelen

Meestal gaat een voorhoofdsholteontsteking vanzelf binnen een week over. Je kunt tijdens die periode een neusspray gebruiken om de neus goed open te maken. Daarnaast kun je paracetamol gebruiken tegen de pijn, de koorts en ontsteking.

In extremere gevallen kan de huisarts antibiotica voorschrijven om de ontsteking te verhelpen. Antibiotica wordt over het algemeen zo min mogelijk voorgeschreven, omdat de werking door veel gebruik kan verminderen. De verminderde werking van antibiotica is gevaarlijk bij ernstige aandoeningen, of na een grote operatie.

Voorhoofdsholteontsteking voorkomen

Zowel het voorkomen van een verkoudheid als het voorkomen van allergische reacties is goed mogelijk. Allereerst door het in aanraking komen met het virus of de allergenen te voorkomen. Een tweede optie is het verminderen van de gevolgen van de allergische reactie of de virusinfectie, zodat je een kleinere kans loopt op het oplopen van een voorhoofdsholteontsteking.

Het stimuleren van het immuunsysteem

Je kunt voorhoofdsholteontstekingen voorkomen of sneller genezen door je immuunsysteem te stimuleren. Dit kun je het beste doen door voldoende vitamine D3 en vitamine C te gaan slikken.

Weliswaar is er geen tekort volgens de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid richtlijnen (ADH), maar er zijn sterke aanwijzingen dat de westerse mens aanzienlijk minder vitamine D3 binnenkrijgt door een gebrek aan sterk zonlicht (voornamelijk in de winter of als je veel binnen zit). Daarnaast kan de mens zelf geen vitamine C aanmaken, omdat wij deze mogelijkheid ergens in de historie zijn kwijtgeraakt.

Bijna alle dieren in het dierenrijk kunnen zelf vitamine C aanmaken. Omgerekend naar de mens zou een mens minimaal 2 gram vitamine C per dag binnen moeten krijgen. Dat is opmerkelijk als je dat vergelijkt met de 70 milligram, die wordt aanbevolen.

Op het moment dat een dier ziek is, wordt er aanmerkelijk meer vitamine C aangemaakt (tot wel 15 gram per dag als je het omrekent naar mensen). Dit zou een teken kunnen zijn dat de mens tijdens het ziek zijn ook aanmerkelijk meer vitamine C moet slikken, aangezien we het niet meer zelf aan kunnen maken.

De aanbevolen hoeveelheden zijn:

Vitamine C: 2 gram per dag en bij ziekte 5 maal 1 gram per dag (bij voorkeur in de vorm van magnesiumascorbaat of ester-C)

Vitamine D3: bij weinig zon: 2000IE (50mcg) per dag. Er is al sprake van weinig zon tussen oktober en april. Als je armen en voorhoofd ontbloot zijn heb je minimaal 20 minuten sterk zonlicht nodig om zelf voldoende aan te maken. Als het zonlicht sterk is merk je de warmte op je huid.

Vitamine D3

Vitamine D3 speelt een cruciale rol in het immuunsysteem door de aanmaak van antimicrobiële peptiden zoals cathelicidin. De vitamine beschermd voornamelijk de luchtwegen, de huid en de darmen.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen met een tekort aan vitamine D3 een aanmerkelijk hogere kans hebben op het krijgen van chronische infecties aan de luchtwegen. Ook is gebleken uit dubbelblind onderzoek met het gebruik van een placebogroep, dat vitamine D3 toegepast kan worden voor het verhelpen van infecties.

Er zijn meerdere onderzoeken gedaan naar het verhelpen van de voorhoofdsholteontsteking door middel van het gebruik van hogere doseringen vitamine D3. Het herstelvermogen lijkt aanzienlijk te verbeteren door het gebruik van vitamine D3. Hierbij worden vaak hogere doseringen aanbevolen zoal per dag: 1x 2000-4000 IE (Internationale Eenheden, niet te verwarren met milligrammen).

Vitamine C

Ik heb helaas geen onderzoeken kunnen vinden naar de toepassing van vitamine C bij  voorhoofdsholteontsteking. Wel zijn er veel onderzoeken bekend naar het voorkomen van een verkoudheid of bijvoorbeeld een longontsteking. Vitamine c schijnt dus in ieder geval een positieve invloed te hebben op het voorkomen van meerdere luchtweginfecties.

Vitamine C heeft een bewezen antivirale en antibacteriële werking. Het wordt onder andere toegepast om voedingsmiddelen langer houdbaar te maken (natriumascorbaat wordt ook vermeld op verpakkingen als E301). Het wordt voornamelijk verkocht als ascorbinezuur, wat minder goed te verdragen is. Natriumascorbaat daarentegen, kan zelfs per infuus worden ingebracht tot 200 gram per dag zonder bijwerkingen. Het is dus een lichaamseigen stof, die volledig veilig is.

Plas je vitamine C niet gewoon weer uit?

Sommige mensen stellen dat vitamine C geen werking zou hebben, omdat je het binnen een paar uur tijd weer voor een gedeelte uit plast. In een dergelijk geval zouden veel soorten antibiotica ook niet werken, want die plas je ook razendsnel weer uit. Dat maakt een antibioticum ook niet minder effectief. En je gebruikt antibiotica dan ook drie maal daags of de hele dag, door middel van een infuus.

Bij een ziekte is het overigens wel van belang om de inname van vitamine C zo goed mogelijk over de dag te verspreiden ( bijvoorbeeld 5 x  1 gram natriumascorbaat per dag). Nog beter is het slikken van magnesiumascorbaat of het zogenaamde “ester-C”, de nieuwe synthetische variant van vitamine C, die uitstekend wordt opgenomen en ook 4 keer langer in het lichaam blijft.

Helaas heeft het eten van voeding rijk aan vitamine c niet heel veel zin, aangezien bijvoorbeeld een sinaasappel slechts 120 mg vitamine c bevat. Dat klinkt veel, omdat het bijna twee keer de aanbevolen dagelijks hoeveelheid is. Maar het staat niet in verhouding tot wat we zouden moeten hebben (minimaal 2 gram).

Vitamine A

Uit onderzoek bij ratten is gebleken dat er bovengemiddeld vaak sinusitis ontstaat bij een tekort aan de in vet oplosbare vitamine A. De ratten waren daarnaast boven gemiddeld zwak bij een virale besmetting.

Er zijn helaas onvoldoende onderzoeken naar gedaan, maar het kan geen kwaad om te letten op de inname van voldoende vitamine A.

Het behandelen van de neusallergie

Bij een allergoloog of KNO-arts wordt er vaak eerst een allergietest gedaan. Dit kan door middel van een bloedonderzoek, of door middel van een test in of op de huid.  Dit kan door middel van een zogenaamde priktest, waarbij allergenen in de huid worden geïnjecteerd (intracutane test). Of door middel van een test, waarbij eerst druppeltjes met allergenen op de huid worden gelegd. Vervolgens worden er door middel van prikkertjes, kleine wondjes in de huid gemaakt, zodat de allergenen een reactie kunnen veroorzaken (de percutane huidtest).

Een optie bij neusallergie is het gebruiken van neussprays of het slikken van antihistaminica. Het nadeel van neussprays is dat je er bloedneuzen van kunt krijgen (bijvoorbeeld bij het gebruik van corticosteroïden, die het slijmvlies aanmerkelijk doen slinken). Het voornaamste nadeel van het slikken van antihistaminica is dat je er een gevoel van sufheid van kan krijgen of een vertraagd reactievermogen.

Bij zwaardere allergieën kan een allergoloog een desensibilisatiekuur voorschrijven. Door middel van vele injecties wordt het lichaam minder gevoelig gemaakt voor het allergeen. Daarbij is er eerst een opstartfase, waarbij je iedere week een injectie moet laten zetten gedurende enkele maanden. Als de dosis eenmaal is opgebouwd hoef je nog maar eens in de maand langs te komen voor een injectie. Na een jaar of twee wordt er gekeken of de gevoeligheid voor de allergie is afgenomen.

Er is ook een desensibilisatie mogelijk door middel van pillen die onder de tong worden gelegd. Uit vele tientallen onderzoeken is gebleken dat deze methode effectief is. De methode met injecties is echter betrouwbaarder gebleken.

Voorhoofdsholteontsteking behandelen met een neusspray: capsinol

Capsinol is een natuurlijk product vervaardigd uit een cayennepeperextract. Cayennepeper geeft een heet, brandend gevoel in de neus. De eerste keren van gebruik kunnen als onprettig worden ervaren. Na verloop van tijd wen je daaraan.

Zoals veel kruiden heeft cayennepeper een bewezen antibacteriële werking. Daarnaast helpt het middel om de neus vrijer te maken. Dat zijn twee mechanismes die kunnen helpen bij het bestrijden van sinusitis.

Ik heb zelf ervaring met het gebruik van capsinol. Het is in het begin een kwestie van wennen, dat is een ding wat zeker is. Maar ik twijfel niet over de werking ervan.

Tot slot

Je kunt voorhoofdsholteontsteking beter voorkomen dan genezen door middel van vitamines, mineralen en een neusspray. Het is voornamelijk van belang voor mensen, die leiden aan chronische sinusitis.

Bol.com heeft een groot aanbod aan voedingssuplementen en neussprays. Ik kan zowel capsinol als vitamine C en D aanbevelen.

Wilt u meer weten over het behandelen van ontstekingen? Klik dan op de onderstaande link:

Hoofdpijn gerelateerde ontstekingen natuurlijk behandelen

Wilt u meer weten over de orthomoleculaire therapie en welke tekorten u mogelijk heeft? Klik op onderstaande link:

Orthomoleculaire therapie

 

Bronnen:

Peter Bergman et al,Vitamin D3 supplementation in patients with frequent respiratory tract infections: a randomised and double-blind intervention study, https://bmjopen.bmj.com/content/2/6/e001663.short

Jim Bartley, Vitamin D: emerging roles in infection and immunity, Pages 1359-1369 | Published online: 10 Jan 2014,  https://doi.org/10.1586/eri.10.102

AMY L. DANIELS, Ph.D.; MARGARET E. ARMSTRONG, M.D.; MARY K. HUTTON, B.S., NASAL SINUSITIS PRODUCED BY DIETS DEFICIENT IN FAT-SOLUBLE A VITAMIN, September 8, 1923, https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/235828

Mehmet Guven et al,Experimentally induced acute sinusitis and efficacy of vitamin A Pages 855-860 | Received 18 Aug 2006, Published online: 08 Jul 2009, https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00016480601053107

panelJamesYawn et al, Vitamin D for the treatment of respiratory diseases: Is it the end or just the beginning? The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology, Volume 148, April 2015, Pages 326-337, https://doi.org/10.1016/j.jsbmb.2015.01.017, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960076015000291

Luis Martínez et al, Effect of Capsicum annuum (Red Sweet and Cayenne) and Piper nigrum (Black and White) Pepper Powders on the Shelf Life of Fresh Pork Sausages Packaged in Modified Atmosphere, First published: 31 May 2006, https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.2006.tb12405.x