Werkt cannabisolie bij migraine?

Cannabisolie heeft een pijn bestrijdende en ontstekingsremmende werking, wat interessant kan zijn bij de behandeling van migraine. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek naar zeer zware pijn, waarbij zelfs opiaten niet voldoende werken. 30% van de kankerpatiënten had baat bij cannabisolie (met THC) als aanvullende therapie en dat bleek statistisch significant ten opzichte van de placebogroep (J.RJohnson et al. 2009). 30% lijkt misschien weinig, maar de medische opiaten zijn vele malen sterker dan zuivere heroïne en deze werkten niet voldoende bij deze patiënten. Het effect bij mildere pijnen zal waarschijnlijk groter zijn, maar dat is speculatief. Cannabisolie werkt in theorie ook goed bij migraine, dat  is in meerdere literatuuronderzoeken omschreven (Eric P. Baron (2018),).

Wat zijn de bijwerkingen van cannabisolie?

Sommige patiënten voelden allerlei vergiftigingsverschijnselen (11%). Zo voelden zij zich relatief vaak duizelig (27%) of misselijk (18%) en maar liefst 14% kreeg last van pijnlijke plekken in de mond (zowel rood als wit). 25% van de patiënten zijn vroegtijdig gestopt met het onderzoek, omdat zij de neveneffecten te vervelend vonden. Er zijn ook positieve bijwerking van de cannabisolie. Zo is er een verbetering van  de slaap en het algemeen welbehagen van de patiënten.

Helaas zijn er nog geen dubbelblind placebo gecontroleerde onderzoeken te vinden naar cannabisolie bij migraine, maar wel naar het roken van marijuana. Er zijn wel veel onderzoeken naar neuropatische pijnen en cannabisolie in het algemeen. Of het nu gaat om kanker, multiple sclerose, diabetes, huntington of andere ziektes met neuropatische pijnen, je kunt voldoende onderzoeken vinden. Het enige nadeel was, dat er vrij veel bijwerkingen merkbaar waren.

Welke soorten cannabisolie zijn er?

  • Wietolie (meer dan 0,2% THC, niet legaal)
  • Hennepolie (minder dan 0,2% THC, wel legaal)

Bij deze onderzoeken werd er altijd een cannabisolie met relatief hoge THC- waarde gebruikt. Deze zijn psychoactief , wat wil zeggen dat je er psychosen en aanverwante klachten van kunt krijgen. Dat hoeft overigens niet voor iedereen het geval te zijn. Als een klein aantal mensen een psychose krijgen is dat al een ernstige bijwerking.

Werkt het roken van marijuana bij migraine?

Marijuana roken werkt erg goed bij migraine. Het aantal migraine aanvallen ging van 10,4 naar 4,6 per maand (Danielle N. Rhyne et al.( 2016)). Ook schijnt marijuana goed te helpen bij  de acute behandeling van migraine. Helaas is roken niet zo gezond en heeft het ook veel bijwerkingen, waaronder het veroorzaken van psychoses, sedatie en andere klachten. De 121 patiënten die er gebruik van maakten heeft het echter goed geholpen.

Tot slot

Het gebruik van cannabisolie of het roken van marijuana moet worden afgeraden vanwege de bijwerkingen. Het is echter nuttig bij ernstige neuropatische pijnen, voornamelijk als alternatieve behandelingen noodzakelijk zijn. Er zijn betere manieren om migraine aanvallen te voorkomen, zoals bijvoorbeeld magnesium, b-vitaminen of een ketogeen dieet:

Magnesium tekort veroorzaakt migraine, clusterhoofdpijn, spanningshoofdpijn en hypertensie

B-vitamines en migraine

Kan ik mijn migraine verminderen met een ketogeen dieet?

 

Bronnen:

Eric P. Baron (2018), Medicinal Properties of Cannabinoids, Terpenes, and Flavonoids in Cannabis, and Benefits in Migraine, Headache, and Pain: An Update on Current Evidence and Cannabis Science, The Journal of head and face pain.

, The endocannabinoid system in migraineCurrent Opinion in Neurology10.1097/WCO.000000000000068832, 3(405-412).

 Role of Cannabinoids and Terpenes in Cannabis-Mediated Analgesia in RatsCannabis and Cannabinoid Research10.1089/can.2018.0054,.

Jeremy R.Johnson et al (2009). Efficacy, Safety, and Tolerability of THC:CBD Extract and THC Extract in Patients with Intractable Cancer-Related Pain.

David J.Rog et al (2007), Oromucosal Δ9-tetrahydrocannabinol/cannabidiol for neuropathic pain associated with multiple sclerosis: An uncontrolled, open-label, 2-year extension trial, clinical therapeutics, Elsevier

Danielle N. Rhyne et al.( 2016), Effects of Medical Marijuana on Migraine Headache Frequency in an Adult Population